Mai multe spaţii pentru amplasarea chioşcurilor de difuzare a presei urmează să fie scoase la licitaţie de către Primăria Sibiu. Cele care mai funcţionează fără forme legale vor fi evacuate.
Primăria Sibiu a declarat război chioşcurilor de
vânzare a presei amplasate pe domeniul public. Încă din anul 2009, municipalitatea se luptă pentru a ordona aspectul şi amplasarea acestor chioşcuri, în acest sens fiind adoptată şi o hotărâre de Consiliu Local care reglementează condiţiile de amplasare şi desfăşurare a activităţii chioşcurilor de presă. Astfel, HCL 331/2009 prevede ca aceste chioşcuri să aibă un aspect unitar, cu dimensiuni de 3 pe 3 metri, o înălţime minimă de 2 metri şi să fie fabricate din tâmplărie PVC.
Trăiesc din vânzarea altor produse
De asemenea, articolul 3 din hotărârea amintită prevede amplasarea unur chioşcuri destinate difuzării presei pe terenuri aparţinând domeniului public al municipiului Sibiu şi cu posibilitatea comercializării următoarelor produse: „băuturi răcoritoare, doze şi sticle, cu vitrină de prezentare şi vânzare în incinta chioşcului, produse din tutun, îngheţată preambalată cu vitrină de prezentare şi vânzare în incinta chioşcului, tichete de parcare şi bilete Tursib”. În baza hotărârii respective, Primăria Sibiu a scos la licitaţie cinci locaţii în care se pot amplasa chioşcuri de presă. „Din aceste cinci spaţii, doar unul s-a ocupat în urma licitaţiei, cel de pe strada Alba Iulia, din zona străzii E.A. Bielz. În următoarea perioadă, municipalitatea va scoate la licitaţie şi alte spaţii cu această destinaţie”, a precizat Mirela Gligore, şefa Serviciului de Presă şi Comunicare în cadrul Primăriei Sibiu. După ce Mesagerul de Sibiu a semnalat faptul că firmele difuzoare de presă îngroapă publicaţiile locale, refuzând să-şi achite debitele către acestea, Liga Jurnaliştilor Sibiu a calificat situaţia drept inacceptabilă. „Distribuitorii nu trebuie să uite că îşi datorează existenţa funcţionării acestui parteneriat”, se arată într-un comunicat de presă al Ligii.
Evacuaţi de Primărie
Reorganizarea sistemului de amplasare a chioşcurilor de ziare pe domeniul public a început încă din luna septembrie a anului 2009. De atunci şi până în prezent, contractele de concesionare a domeniului public pentru amplasarea de asemenea chioşcuri au expirat treptat. „În prezent, mai există pe domeniul public un număr de 28 de chioşcuri. Dintre acestea 21 de chioşcuri sunt amplasate fără contract valabil. În cazul acestora, municipalitatea a deschis proces şi a primit câştig de cauză”, a enumerat Gligore. Astfel, în perioada următoare, acestea vor fi evacuate de pe domeniul public, iar în cazul în care proprietarii nu aleg să părăsească terenul de bunăvoie, atunci primăria va pune în aplicare decizia judecătorească. Alte şapte chioşcuri de difuzare a presei care ocupă în prezent domeniul public mai au contracte de concesionare valabile până în 2012, 2013 sau 2014.
21
de chioşcuri de presă din Sibiu funcţionează fără forme legale
FOTO: Criza închide rând pe rând chioşcurile de presă, iar distribuitorii care mai supravieţuiesc încearcă să facă mai mulţi bani pe spinarea editorilor de ziare, refuzând să-şi achite debitele