China se vede din Sibiu | UPDATE VIDEO vernisaj

La sfârşitul acestei săptămâni, la Casa Artelor din Sibiu vor fi inaugurate două expoziţii care au în prim-plan cultura şi civilizaţia Chinei. Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, împreună cu Institutul Confucius, au marcat trecerea în Noul An Chinezesc printr-un program artistic special.

dans traditional chinezescExpoziţiile „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi „Beautiful China” sunt organizate de Muzeul Astra în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi cu sprijinul Institutului Confucius Sibiu. Cele două expoziții prezintă publicului, prin intermediul fotografiilor, monedelor şi artefactelor, aspecte importante din cultura şi civilizaţia chineză. Vernisajul va avea loc astăzi, de la ora 13, la Casa Artelor din Piaţa Mică.

Istoria Chinei, în monede

Moneda ocupă rolul principal în  „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani”. Istoricii o văd ca pe o oglindă a transformărilor de ordin politic, economic, social, cultural și artistic suferite de societatea chineză de-a lungul timpului. Putem identifica trei mari etape în evoluţia monedelor chinezeşti, prezentate în ordine cronologică în cadrul expoziţiei, respectiv monede antice  de la apariţia acestora până în perioada dinastiei Qing, monede chinezeşti de la sfârșitul dinastiei Qing în Republica China până  în timpurile modern şi monede chineze din perioada modernă.

Simboluri în imagini

Pe de altă parte, expoziţia „Beautiful China” evidenţiază simbolurile binecunoscute ale Chinei: Marele Zid, Oraşul Interzis,  armata de teracotă, ursul panda, ceaiul verde, mătasea, trenul de mare viteză etc., dar şi aspecte din viaţa cotidiană a chinezilor. Pe parcursul expoziţiei, muzeografii vor desfăşura şi un program de educaţie muzeală orientat către elevi, de unde nu vor lipsi atelierele interactive de decupaje de hârtie şi caligrafie chineză. „Beautiful China” şi „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” sunt dedicate deschiderii noului an chinezesc – Anul Maimuţei de Foc – sărbătorită pe 8 februarie.

Colaborare veche

Colaborarea dintre Institutul Confucius şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, unitate a CNM ASTRA, s-a concretizat de-a lungul timpului în organizarea mai multor expoziţii dintre care amintim: „Artă şi măiestrie în China. Evantaie, umbrele şi broderii”- 2012, „China. Impresii de călătorie”- 2013, „Oameni şi locuri. Fotografii din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală «Franz Binder»” – 2014. Expoziţiile „Beautiful China” şi „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” vor fi deschise publicului până pe 8 mai.

„Revelion” cu fast

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a sărbătorit, vinerea trecută, intrarea în Noul An Chinezesc. În cadrul evenimentului organizat de Institutul Confucius din cadrul ULBS, primul din România, românii și chinezii au marcat împreună debutul anului maimuței de foc. Elevi ai școlilor din municipiul Sibiu și studenți din cadrul ULBS, îndrumați de profesorii chinezi ai Institutului Confucius Sibiu au fost oferit momente artistice și demonstrații de karate, toate pe ritmuri tradiționale chinezești.

De bun augur

Potrivit zodiacului chinezesc, anul maimuței de foc este unul care va aduce bogăție și liniște. „În tradiția chineză, maimuța reprezintă înțelepciunea și apropierea față de oameni. Maimuța de foc aduce dragoste, bogăție și liniște. Aduce, de asemenea, și echilibru, iar dacă cineva într-o lună nu are parte de prea mult noroc, în următoarea cu siguranță situația se va schimba”, a explicat dr. Song Shaofeng (foto), director al Institutului Confucius din Sibiu. În prezent, în cadul Facultății de Litere și Arte a ULBS există un program de studiu pentru specializarea chineză-engleză, în care sunt înscriși 57 de studenți. Conform calendarului chinezesc, Anul Maimuței de Foc a început pe 8 februarie 2016 și se va încheia la 27 ianuarie 2017. În conformitate cu astrologia chineză tradițională, în anul 2016, al Maimuței de Foc, sunt inevitabile conflicte și divergențe, câtă vreme elementele ce au legătură cu Maimuța de Foc – metalul și lemnul – nu pot conviețui în armonie. Din fericire însă, Maimuței de Foc îi este caracteristică și apa, și deci, în final, vor triumfa înțelepciunea, pacea și calmul. Există în acest an perspective luminoase pentru un viitor fascinant și uimitor de bogat. Va fi un an al schimbărilor, al descoperirilor și a revendicărilor, potrivit site-ului chineseastrology.com, citat de Agerpres. În general, Anii Maimuței sunt ani marcați de multă agitație și de „o ocolire a problemelor prin manipulări inteligente și viclenie“, afirmă astrologul Shelly Wu, dar și surprize plăcute. Anul Maimuței de Foc este dominat de nuanțele care decurg din culoarea roșie, violet și negru. Prin purtarea unor obiecte astfel colorate există credința că suntem feriți de ghinioane și întâmplări neplăcute.

Născuți în anul Maimuței

Pentru persoanele născute în Anul Maimuței, potrivit tradiției astrologice chineze, acest semn zodiacal semnifică însă inteligența și vitalitatea, de aceea multe femei însărcinate din China al căror soroc este aproape, încearcă să reziste până la trecerea în Noul An, pentru a naște sub semnul maimuței. Există însă și unii care nu se lasă impresionați de predicțiile horoscopului chinez. Oricare ar fi adevărul, un lucru este sigur: copiii născuți în Anul Maimuței vor avea un mediu educațional și de carieră competitiv, pentru că vor fi înconjurați de mulți asemeni ai lor, explică Shanghai Morning Post. Personalități asociate zodiei Maimuței sunt: Papa Ioan Paul al II-lea, Leonardo da Vinci, Paul Gauguin, Bette Davis, Nelson Rockefeller, Charles Dichens, Elizabeth Taylor, Lord Byron, Amy Ruffle, Donnall Thomas, John Updike, José Manuel Barroso, Stephanie Jacobsen, Raymond Moody, Phil Anselmo, Lyndon Johnson, David Copperfield, Algirdas Brazauskas, Kinky Friedman, Joseph Rotblat, Thomas Klestil, Tim Rice, Jacques Chirac, John Terry, Ashley Cole, Martín Demichelis, Simon Wiesenthal, Bela Kamocsa, Val Kilmer etc. Printre personalitățile românești născute în zodia Maimuței amintim: Maria Popistașu, Petre Ghelmez, Ioan Stan, Ion Sasu, Alexandru Stamate, Traian Lalescu, Cesonia Postelnicu, Casiu Valeriu Barbu, Henri Mălineanu, Mihai C. Băcescu, Alexandru Întorsureanu, Fănuș Neagu, Iosif Salomon, Romulus Miclea, Jeanine Stavarache, Florin Călinescu, George Zarnea, Bogdan Ciucă, Dumitru Almaș, Dumitru Rucăreanu, Cristian Chivu, Marcel Dragomir, Ștefan Cazimir, Titu Nicolae Gheorghiof, Francisc Păcurariu, Florin Bratu.

One Comment

  1. stanga says:

    super!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*