Cheltuieli pentru sănătate

În perioada 2012-2015, la nivelul județului Sibiu au fost investite sume în valoare de aproape 100 milioane lei în sistemul de sănătate, potrivit unei statistici realizate de Consiliul Județean Sibiu.

DSC_0627Sumele au fost alocate pentru activități precum cheltuieli de funcționare și pentru investiții pentru cele trei spitale aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și investiții în infrastructura sanitară din mediul rural și mic – urban prin proiecte de înființare a unor centre medico-sociale realizate în parteneriat de către Consiliul Județean Sibiu cu anumite primării interesate. „Este vorba depre sume importante și pot să spun că sistemul sanitar sibian este unul modern. În anii care urmează, vom derula noi proiecte“, promite Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Cei mai mulți bani, la Spitalul Județean

Fondurile au fost  atrase de Consiliul Județean din surse externe, dar și bugetul propriu a permis derularea unor investiții. Un exemplu clar este Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. În acest proces de modernizare a sistemului sanitar public sibian, Consiliul Județean a reușit să atragă fonduri de aproximativ 51,16 milioane de lei din surse externe. Pe lista investițiilor se numără reabilitarea și modernizarea ambulatoriului de specialitate prin Programul Operațional Regional – 7,3 milioane lei; reabilitare și modernizare bloc materno-infantil prin Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Ministerul Sănătății – 25,86 milioane lei și realizarea Centrului de cercetare invazivă și noninvazivă în domeniul patologiei cardiace și vasculare la adulți – aproape 18 milioane de lei. Un punct important în strategia Consiliului a fost derulat unor proiecte din fonduri proprii, în valoare de 22,1 milioane de lei. Între acestea se diferențiază mansardarea blocului chirurgical și ATI, RK acoperiș secții chirurgicale,urologie, ortopedie, ATI – cca. 6,3 milioane de lei; extindere Unitate Primiri Urgențe – 0,4 milioane de lei; reabilitare și mansardare Secția Clinică Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie I – 6,5 milioane de lei; reabilitare Clinică Stomatologică – cca. 0,4 milioane de lei; amenajare Secție Fizioterapie II – 2,2 milioane de lei; dotări în valoare de 6,3 milioane de lei.

Investiții importante la Pneumoftiziologie

La Spitalul de Pneumoftiziologie, investițiile au fost realizate din bugetul propriu al Consiliului Județean.  Fondurile avute la dispoziție s-au cifrat la aproximativ 10,8 milioane de lei. Proiectele puse în practică au avut în vedere construire ambulatoriu integrat de specialitate, spitalizare continuă și de zi (adulți și copii) – aproape 9,6 milioane de lei și dotări de aproape 1,2 milioane de lei.

Modernizări și la Psihiatrie

Și în cazul Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“, investițiile au fost realizate din banii Consiliului Județean. În acest sens, au fost alocate fonduri proprii în valoare de 4,8 milioane de lei. Investițiile s-au referit la reparații capitale ale secțiilor Psihiatrie II, Psihiatrie IV, Psihiatrie VI, Pavilion NPI – SROC –- 4 milioane de lei, în timp ce dotările cu aparatură de specialitate au fost de 0,8 milioane.

Centre medico-sociale în județ

În perioada 2013-2015 au fost realizate 13 centre medico-sociale în tot atâtea localități din județul Sibiu. Suma alocată fiecărui centru de către Consiliul Județean a fost de 45.000 lei/an pentru fiecare proiect implementat în parteneriat cu primăria implicată în proiect.

Investiții planificate pentru perioada 2015-2017

Pentru anii următori, planul de investiții din fonduri proprii stabilit de conducerea Consiliului și reprezentanții spitalelor se cifrează la aproximativ 15,6 milioane de lei. Pentru Spitalulul Județean, urmează reabilitarea secției Infecțioase (6,9 milioane lei) și a celei ORL (5,8 milioane lei) și execuție unei stații de oxigen (2,9 milioane lei). În măsura în care vor fi atrase fonduri externe, pe lista de priorități se numără reabilitarea, modernizarea și dotarea secțiilor clinice medicale din cadrul SCJU (9 milioane euro prin POR 2014-2020); reabilitarea, modernizarea și dotarea secției clinice de Neurologie din SCJU (7 milioane euro prin POR 2014-2020); construirea unei unități de primiri urgenţe și a unui Centru Integrat de Tratare a Urgenţelor Majore la nivelul SCJU Sibiu (împrumut bancar sau fonduri guvernamentale – cca. 20 milioane euro; investiție nouă); reabilitarea termică a unor secții din cadrul spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean prin intermediul POR 2014-2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura