Cete de colindători din Arhiepiscopia Sibiului au sosit marți, 17 decembrie, la Reședința Mitropolitană din Sibiu, unde au fost primiți de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, scrie mitropolia-ardealului.ro.
Primii colindători au fost copiii de la Școala Specială din Turnu-Roșu, cărora ierarhul le-a mulțumit oferindu-le în dar celor mici câte o carte de rugăciuni.
Au colindat apoi monahii de la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” din oraşul Sighişoara, ierarhul îmbărbătându-i încă o dată pe vieţuitorii acestui aşezământ monahal, care şi-au pierdut părintele duhovnicesc, arhimandritul Ghelasie Ţepeş.
„Bucuria nu este a unei întâlniri simple între slujitorii aceleiași Biserici. Aceasta este o bucurie duhovnicească, dar este mai ales bucuria unei împliniri, a unei lucrări pe care am urmărit-o mai demult, pe care am văzut-o și de care ne-am bucurat în anii trecuți și care nu se întrerupe. E o lucrare pe care a rânduit-o Dumnezeu acolo, în locașul acela în care viețuiți. Îl avem și pe părintele dumneavoastră, fratele nostru, părintele Ghelasie, în gând mereu, care a avut un suflet minunat, un suflu al lui special și nu pot să nu observ cum și pe dumneavoastră v-a însuflețit și o face în continuare și acum, punând în inima fiecăruia câte ceva din jertfa lui. […] Cât trăia dânsul, vă puteați sprijini pe puterea și dragostea lui, acum însă v-ați luat fiecare sarcina în propriile mâini, urmându-i de fapt modelul. Ne bucurăm când într-o mănăstire avem un viețuitor, doi-trei, dar bucuria e deplină când sunt mai mulți. Însă nu numărul, ci lucrarea care se realizează acolo este cea mai importantă!”, a spus ierarhul.
A urmat corul preoților din protopopiatul Săliște, alături de protopopul de Săliște, preotul Petru Damian, care a pregătit un colaj de colinde și urări. Aceștia au fost urmați de Grupul de la Biserica Sfânta Adormire din Satulung, coordonat de doamna preoteasa Aroneasa Ramona și însoțit de preoții Petrica Ioan Alexandru și Aroneasa Antonio, cărora li s-a alăturat și Ansamblul Zestrea Săceleană din Protopopiatul Prejmer-Săcele. A urmat Organizația Tinerilor din Sibiu, tinerii organizației remarcându-se prin portul popular și bucuria cu care au interpretat colindele.
Un alt grup de colindători a fost cel al studenților Academiei Fortelor Terestre – Sibiu, care au interpretat colinde culese din folclorul cazon din Primul și Al Doilea Război Mondial, făcând astfel un arc peste timp și mărturisind cum rezistența, chiar și în luptă, este posibilă cu ajutorul Mântuitorului, a cărui Naștere se celebra inclusiv pe front.
„În momentul în care voi interpretați un cântec patriotic, voi vă asumați mesajul pe care îl transmiteți altora, îl dați de la voi, dinlăuntrul vostru. […] Datorită acestei aplicații speciale sau a dorinței voastre de a exprima și cele sufletești, nu numai cele bărbătești, dar puse sub jurământ și acestea la vremea potrivită, veți avea jurământul de credință față de cer și de pământ. […] Vreau să vă felicit pe toți și vă doresc ca bucuria aceasta și forța tinereții să n-o pierdeți niciodată, iar curajul care răzbate din ținuta și purtarea voastră să vă fie mereu virtute. Aveți o vocație specială, dar să apărați și spiritualitatea ortodoxă, credința neamului, pentru că acestea se împletesc. Toate aceste lucruri, dacă noi le păstrăm cum se cuvine, le transmitem și altora și avem o mulțumire. Nu vă doresc altceva decât să vă împliniți scopul pentru care ați venit la școala militară și chiar mai mult: să fiți bucuroși că puteți să faceți parte dintr-o instituție pentru care Biserica se roagă nu o dată pe zi, nu zilnic, ci de mai multe ori la fiecare slujbă. Noi avem o ectenie specială pentru armata țării. Sunteți dragi, sunteți tineri, sunteți plini de elan. Le dați curaj și profesorilor și instructorilor voștri. Mă rog însă ca voi să nu fiți vreodată nevoiți să folosiți armele. Să fiți apărătorii țării și ai credinței cu armele tratativelor, cu armele intelectuale, cu armele cuvântului, cu armele sufletului.”, a transmis ierarhul.
A urmat mai apoi ceata din parohia Nocrich și Viile Sibiului, două parohii mici, dar pline de dăruire pentru tradițiile populare românești. Cetele de colindători au primit din partea ierarhului calendare, agende, icoane şi alte daruri, însoţite de binecuvântarea arhierească şi recunoştinţa pentru dragostea lor faţă de tradiţiile străbune.
Elevii Colegiului Național „Radu Negru” din Făgăraș au amintit de vremurile când ierarhul, absolvent al instituției de învățământ, a participat activ la cetele din Țara Făgărașului, tradiție reînviată de Înaltpreasfinția Sa și care are loc de 19 ani în catedrala din centrul orașului.