Evenimentul „International Week“, derulat de Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu a continuat, astăzi, cu un atelier de lucru, unde reprezentanții mediului academic din cele 22 de țări participante la ediția din acest an au discutat și analizat perspectivele și provocările internaționale privind dezvoltarea învățământul superior.
Participanți din China, Japonia, Filipine, Indonezia, Olanda, Germania, Serbia și Letonia au discutat despre activitățile organizate în universitățile pe care le reprezintă, dar și despre cum prezența universităților în societate poate fi îmbunătățită, astfel încât să contribuie cu succes la crearea de cetățeni globali.
Totodată, schimburile de experiență, prin implicarea unui număr cât mai mare studenți din universitățile mondiale, sunt un obiectiv major privind transformarea învățământului superior în contextul globalizării accentuate.
Workshop-ul, organizat la Centrul Academic de pe strada Banatului, a fost intitulat generic „The World Café – From International Higher Education to Global Citizenship“. Atelierul a avut ca scop organizarea unui atelier de lucru creativ pentru schimburi de bune practici în dezvoltarea „cetățeanului global”. Acest atelier a urmărit implicarea unor universitari străini de la instituții partenere ale ULBS într-o discuție despre cetățenia globală și despre contribuția pe care universitățile o pot aduce la formarea cetățenilor globali.
„Ne-am dorit ca, prin acest atelier, fiecare reprezentant al instituțiilor de învățământ superior să poată crește gradul de conștientizare a membrilor societății locale cu privire la elementele ce compun conceptul de cetățenie globală, dezvoltate de Institutul Kohnstamm din Amsterdam“, a precizat Iulia Gîță, din partea Departamentului de Relații Internaționale al ULBS.
Cele șapte elemente care compun conceptul de cetățenie globală sunt:
- cunoașterea altor culturi și a fundamentelor acestor culture
- cosmopolitanismul
- responsabilitatea pentru lume
- aspirația unui trai decent pentru toți
- aprecierea diferențelor culturale
- înțelegerea relațiilor socio-economice și politice
- cetățenia globală nu trebuie să fie foarte îndepărtată, ci se poate manifesta și aproape de casă
Săptămâna aceasta, Sibiul este Capitală Universitară Europeană, în condițiile în care Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu organizează deja tradiționalul eveniment „International Week“. Reuniunea a ajuns în acest an la cea de-a șasea ediție. În municipiu, sunt prezenți, în aceste zile, peste 70 de participanți de marcă din Europa, America, Africa şi Asia (Ucraina, Egipt, Filipine, Uzbekistan, Malaezia, Indonezia, Turcia, Armenia, Austria, Polonia, Spania, SUA, China, Rusia, Burundi, Germania, Serbia, Letonia, Olanda).