Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat aseară o acțiune specifică, în Piața Cibin, cu scopul depistării și aplicării măsurilor legale față de persoanele care dețin și comercializează fără drept articole pirotehnice.
Cu această ocazie, au depistat un sibian în vârstă de 41 de ani, care deținea aproximativ 10 kg de articole pirotehnice, din categorii diferite, toate interzise deținerii și comercializării de către persoane fizice neautorizate.
Polițiștii au ridicat în vederea confiscării articolele pirotehnice, iar polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 37 lit. a din Legea nr.126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive, respectiv desfășurarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.
Reamintim că, în această perioadă polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Sibiu desfășoară ample activități în baza planului național „Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 – 2021 și mai ales, pentru scoaterea de pe piața neagră a articolelor pirotehnice.
Reguli elementare de siguranță:
1. CUMPĂRAȚI ARTICOLE PIROTEHNICE DOAR DE LA PERSOANE FIZICE/JURIDICE AUTORIZATE. Petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.
2. SESIZAȚI POLIȚIA CÂND CONSTATAȚI CĂ SUNT VÂNDUTE ILEGAL ARTICOLE PIROTEHNICE. Comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.
3. ATENȚIE LA ETICHETĂ! La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
4. Este interzisă vânzarea către populație a articolelor pirotehnice din categoriile T/P/F2, T/P/F3, F 3, F4! Exemple articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; inele de foc; sateliți.
5. Articolele pirotehnice, cu mici excepții, nu sunt destinate a fi utilizate din mână, ca regulă de securitate acestea fiind destinate folosirii de pe sol, conform indicațiilor producătorului;
6. La efectuarea focurilor de artificii, responsabilul trebuie să se asigure că declanșarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranța persoanelor sau bunurilor din imediata apropiere, dat fiind faptul că acestea sunt periculoase și imprevizibile;
7. Persoana responsabilă trebuie să țină seama de orarul de folosire al acestor produse, de modul de păstrare, transport, manipulare și comercializare, utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau care fumează fiind strict interzisă;
8. Amplasarea spectatorilor se va face la o distanță corespunzătoare astfel încât să fie evitate eventuale accidente.
În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.
În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).
Nu uitați că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.