Centru modern de cercetare în neurologie pediatrică

 

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu va beneficia de un centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii – Ceforaten, în baza unui proiect european. Investiţia se ridică la peste 45 de milioane de lei şi va fi finalizată în 28 de luni.

Noul centru urmează a fi construit în locaţia actualului spital de pe strada Pompeiu Onofreiu şi ar urma să fie dat în folosinţă după aproximativ doi ani. Potrivit directorului medical Mihai Neamţu, laboratoarele centrului de cercetare vor fi construite în locul unui corp de clădire existent. „În locul clădirii B, care va fi demolată, va fi ridicată o contrucţie nouă, structurată pe patru nivele, în care vor funcţiona cinci compartimente de cercetare, înglobând un număr de 14 laboratoare, şi un compartiment de studiu clinic, cu opt saloane pentru mamă şi copil. Vom avea o imagine cu totul nouă a ceea ce înseamnă centru de cercetare şi o imagine nouă pentru ceea ce este Clinica de Pediatrie din Sibiu“, a dezvăluit Neamţu, care este şi managerul proiectului.

 

Proiect necesar

 

Clădirea destinată laboratoarelor de cercetare va avea demisol, parter, două etaje şi mansardă, cu o suprafaţă totală de peste 1.200 de metri pătraţi. De asemenea, un alt compatiment al centrului va funcţiona la parterul corpului de clădire A a spitalului, clădire care a fost recent mansardată. Proiectul prevede, printre altele, 14 saloane „mama şi copilul“.

 

Aparatură unică în ţară

 

Centrul de la Sibiu va include cinci departamente de cercetare: neuroradiologie, genetică, boli metabolice şi cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de boli neurologice, compatiment clinic de neurologie pediatrică, cercetare în neurologie şi polisomnografie, respectiv telemedicină şi educaţie medicală. Toate acestea vor fi dotate cu aparatură medicală modernă, în valoare de peste 100.000 de euro. Noile echipamente vor permite efectuarea de teste şi investigaţii, unice în ţară, cum ar fi: electroencefalografii în stare de veche, EEG de somn, teste cardiorespiratorii şi genetice performante, precum şi răspunsuri evocate de trunchi cerebral, auditive şi vizuale la copiii cu suspiciuni de tulburări de auz sau deficienţe de vedere.

 

Cercetare performantă

 

Proiectul urmăreşte creşterea calităţii şi nivelului cercetării şi capacităţii de diagnosticare şi tratament în neurologia pediatrică, precum şi stimularea inovării în sectorul productiv farmaceutic şi în sectorul medical, ca şi aport al firmelor private în cercetare. De asemenea, medicii sibieni îşi propun ca astfel să atragă tinerii cercetători şi doctoranzi, oferindu-le, prin intermediul centrului, alternative viabile de a rămâne în ţară. Valoarea totatală a proiectului se ridică la 45,3 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile sunt de aproape 37 de milioane de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura