Sibienii din cel puţin 18 localităţi vor avea, până în 2016, centre medico-sociale noi, datorită parteneriatelor pe care Consiliul Judeţean (CJ) le-a încheiat sau le va încheia cu primăriile din judeţ, conform unui comunicat de presă.
‘Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului, concepută împreună cu echipa Consiliului Judeţean la începutul mandatului, are printre priorităţile de bază domeniul sănătăţii. Aşa că urmărim permanent îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din judeţ în paralel cu realizarea unui sistem de sănătate modern şi eficient, compatibil cu sistemele de sănătate din ţările Uniunii Europene. Cum aceste puncte nu pot fi suportate în totalitate de bugetele locale, am decis realizarea parteneriatelor cu primăriile pentru ca bugetul judeţean să contribuie cu parte din finanţarea necesară modernizării centrelor medico-sociale’, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu.
Potrivit acestuia, au fost încheiate contracte cu consiliile locale pentru realizarea de centre medico-sociale, centre culturale, drumuri comunale, puţuri de apă, alimentare cu apă, canalizare, terenuri de sport şi locuri de joacă.
Preşedintele CJ Sibiu spune că, pentru acest an, lucrările de renovare şi reabilitare la opt centre medico-sociale din judeţul Sibiu sunt în curs de execuţie, în cadrul parteneriatelor strategice realizate între Consiliul Judeţean Sibiu şi consiliile locale. Suma alocată este de 450.000 de lei şi acoperă jumătate din costurile de reparaţii pentru clădiri, dar nu mai mult de 45.500 lei/proiect/an. Deoarece unele lucrările sunt mai complexe, primăriile au solicitat contracte multianuale, cum e cazul la Păuca şi Valea Viilor, care au lucrări multianuale (2014-2016). În alte cazuri, Vurpăr (lucrare începută anul trecut) şi Râu Sadului, lucrările au fost deja încheiate.
Cindrea a explicat că acum sunt în curs de realizare lucrările la centrele medico-sociale din Curciu (comuna Dîrlos), Merghindeal, Păuca, Prislop (comuna Răşinari), Mag (sat aparţinător oraşului Sălişte), Şelimbăr, Turnu Roşu (proiect multianual 2013-2015) şi Valea Viilor.
Anul trecut au fost realizate cu finanţare 50% din partea Consiliului Judeţean cinci centre medico-sociale: Alămor (comuna Loamneş), Şura Mare, Sadu, Orlat şi Boiţa. Pentru acestea, Consiliul Judeţean Sibiu a alocat anul trecut 315.000 lei.
Pentru perioada 2015-2016, şase primării au solicitat până acum programare pentru renovarea sau reabilitarea centrelor medico-sociale în parteneriat cu Consiliul Judeţean: Arpaşu de Jos pentru satul Nou Român, Porumbacu de Jos şi Şeica Mică, iar trei pentru continuarea lucrărilor la Păuca, Turnu Roşu şi Valea Viilor. Primăriile pot depune cereri de finanţare pentru anul 2015, până pe 15 octombrie 2014.