Centralele de apartament, interzise în UE

O nouă directivă adoptată de Parlamentul European prevede eliminarea centralelor termice de apartament, până în 2040. Din 2025, statele europene nu vor mai avea voie să acorde subvenții pentru astfel de sisteme de încălzire.

FOTO: arhivă Mesagerul de Sibiu

Parlamentul European a aprobat, marți, directiva referitoare la schimbările climatice, care include și interzicerea centralelor termice de apartament, printre alte măsuri.

Încă din ianuarie 2024, Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga Uniune Europeană. Directiva aprobată marți de parlamentarii europeni vine în sprijinul eforturile de decarbonizare a clădirilor de pe teritoriul statelor membre și vizează și eliminarea treptată a centralelor de apartament.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040, anunță Monitorul de Cluj.

Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, potrivit directivei aprobate de Parlamentul European.

Implementarea acestei schimbări va necesita aplicarea unui set de măsuri clare și care urmează să aibă o valabilitate tranzitorie, menite să sprijine statele membre în eliminarea centralelor de apartament și identificarea unor surse de încălzire alternative.

Potrivit directivei UE, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.

Pentru a deveni lege, directiva trebuie să fie aprobată oficial și de către Consiliul UE.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura