Centrala de apartament, un mit demolat de Urbana SA

 

Cu toții ne aducem aminte de perioada în care majoritatea sibienilor care locuiesc la bloc au intrat în „febra debranșărilor” de la sistemul de încălzire centralizat și trecerea la centrale de apartament.

Încet încet, toate centralele termice au fost închise din lipsă de clienți, marea majoritate a apartamentelor de bloc din Sibiu fiind încălzite și alimentate cu apă caldă prin centrale proprii.

O singură centrală termică de zonă a rezistat în Sibiu

A mai rezistat în Sibiu o singură centrală de zonă, cea cunoscută sub numele de NUON, firma olandeză care o preluase în administrare.

Olandezii de la Nuon au retehnologizat complet centrala, aceasta fiind una modernă și cu randament crescut.

În prezent această centrală, situată pe strada Mirăslău nr. 41 se află în proprietatea SC Urbana SA, care a devenit astfel și furnizor de energie termică.

După preluarea centralei, SC Urbana a continuat investițiile în modernizarea centralei și a rețelelor din aria de acoperire.

Astfel, au fost înlocuite conductele de apă caldă în proporție de 90%, și s-a achiziționat și montat un cazan nou, modern și economic pentru prepararea apei calde pe timp de vară, cu rezervoare de acumulare și pompe de recirculație.

„Serviciul public de încălzire urbană în sistem centralizat trebuie menținut și dezvoltat, întrucât acesta poate asigura alimentarea cu energie termică pentru sectorul rezidențial/non- rezidențial în condiții de siguranță, eficiență energetică și performanță economică ridicată, având totodată un impact pozitiv asupra protecției și conservării mediului ambiant prin controlul strict al emisiilor poluante” se arată în strategia Strategia Locală de Alimentare cu Energie Termică în Cartierul Hipodrom din Municipiul Sibiu.

În prezent centrala funcționează la jumătate din capacitate

La ora actuală, centrala termică deservește 700 de apartamente situate în blocurile din zonă, deși capacitatea ei de deservire  este de 1500 de apartamente.

În viitor la această centrală termică va fi racordat și Liceul Economic de pe strada Oituz, și Liceul de Artă aflat în prezent în construcție.

Avantajele sistemului centralizat

Am încercat să aflăm care ar fi avantajele cuplării la sistemul centralizat de încălzire față de a folosi centrală de apartament.

  • Costuri de instalare 

În primul rând este vorba de costurile de instalare. Dacă pentru a monta o centrală proprie trebuie să suportăm prețul centralei, al caloriferelor și al țevilor din casă, costuri care nu sunt deloc de neglijat, pentru branșarea la sistemul centralizat nu este nevoie decât de achiziția contorului care se montează la intrarea în apartament, și care costă 1200 de lei.

  • Contorul de energie termică oferă independenţa şi confortul pe care îl asigură o centrală de apartament, eliminând toate riscurile şi inconvenientele acesteia, mai mult, scutind locatarii de suportarea unei investiţii substanţiale.

Acest contor măsoară cantitatea de căldură și de apă caldă a apartamentului astfel încât locatarii respectivului apartament vor plăti strict cât consumă. 

Contorul poate fi preluat și în chirie de la Urbana SA, în schimbul modicei sume de 15 lei pe lună fără TVA.

Dacă la o centrală de apartament revizia se face odată la doi ani, contoarele sunt verificate metrologic odată la patru ani, iar o verificare costă aproximativ 400 de lei. În cazul în care contorul este închiriat de la Urbana, costul verificării metrologice cade în responsabilitatea societății, abonatul plătind doar chiria de 15 lei.

  • Costuri lunare 

După cum se știe, prețurile la energia electrică și gaze naturale au crescut foarte mult în iarna trecută, astfel încât pentru un apartament în suprafață de 57 de metri pătrați, s-au plătit și peste 500 de lei pentru a avea un minim de confort.

În sistem centralizat, consumatorul racordat la centrala Urbana plătește in medie  pentru aceeași suprafață și număr de persoane 280 de lei pe lună, pe timp de iarnă, asigurându-și o temperatură ambientală confortabilă.

De asemenea, consumatorii  au posibilitatea achitării facturii de energie termică în tranșe lunare egale, ceea ce are ca efect diminuarea efortului financiar pe perioada de iarnă.

 

Prețul gigacaloriei în sistem centralizat este de 681,01 lei, dar este subvenționat de primărie, astfel încât consumatorul plătește în prezent 357,53 lei/Gcal.

Practic, în condițiile în care prețul gazului a crescut cu aproximativ 80%, costul gigacaloriei la consumator pentru cei racordați la Centrala Termică a Urbana SA a crescut cu doar 59%, grație subvenției acordată de Primărie.

Nu este de neglijat faptul că dacă numărul abonaților la Centrala Urbana ar crește astfel încât centrala să funcționeze la capacitate maximă, atunci randamentul va fi mai mare, iar costurile ar scădea semnificativ.

  • Utilizarea mai eficienta a spațiului de locuit

În condițiile in care locuințele aflate în zona deservită de Centrala Termică Urbana au o suprafață utilă medie de 45 mp, locatarii pot utiliza mai eficient și mai sigur spațiul de locuit  prin renunțarea la centrala de apartament.

Oferta de rebranșare gratuită la centrala termică Urbana

Centrala termică Urbana are în derulare pentru locuitorii din zona de deservire a centralei (B-dul Mihai Viteazu, Aleea Biruinţei, Aleea Buia, Str. Mirăslău) o ofertă de rebranșare gratuită la sistemul centralizat de termoficare.

Cei care vor alege să se branșeze la sistemul centralizat în perioada iunie – septembrie vor beneficia de contoare gratuite, urmând să plătească chiria pentru acestea doar din luna octombrie.

  • Urbana  investește permanent în tehnologii moderne pentru confortul clienților săi.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura