Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) va fi sărbătorit la Sibiu, marți, 24 noiembrie. Totul se va întâmpla pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu prin intermediul recitalului susținut de cvartetul brașovean Gaudeamus.
Evenimentul va fi transmis online, în direct, cu începere de la ora 19.
Cu doar o săptămână înainte de Ziua Națională a României și la exact doi ani de la Centenarul Marii Uniri, Sibiul este gazda unui centenar muzical: 100 de ani de la nașterea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).
Înființată în 1920 și avându-l ca președinte pe George Enescu, Societatea Compozitorilor din România a continuat să existe sub această denumire până în 1948. Din anul 1949, ea s-a transformat în Uniunea Compozitorilor din România, având ca principal rol gestiunea drepturilor de autor de opere muzicale.
Pentru a marca această aniversare, Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român și UCMR-ADA organizează un recital cameral susținut de cvartetul brașovean Gaudeamus. Cei patru muzicieni au susţinut o bogată activitate concertistică în numeroase oraşe din Europa și Asia. Membrii cvartetului s-au perfecţionat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu profesorul Hugh Maguire şi membrii Cvartetului „Alban Berg”, la Salzburg cu profesorul Walter Levin, membru al Cvartetului „La Salle” şi la Londra cu membrii Cvartetului „Amadeus”. În anii 1997 şi 1998 Cvartetul „Gaudeamus” este invitat în calitate de „cvartet în rezidenţă” să concerteze la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie.
Pentru concertul de la Sibiu, programul a fost alcătuit în totalitate din lucrări ale compozitorilor români, încununând astfel o sărbătoare a muzicii românești actuale.
Concertul va fi transmis online pe pagina de Facebook, canalul de Youtube și aplicația Filarmonicii de Stat Sibiu, marți, 24 noiembrie, cu începere de la ora 19.
Concertul cvartetului Gaudeamus este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Program:
- Adrian Iorgulescu – Cvartet de coarde
- Adrian Pop – Cvartet de coarde
- Dan Dediu – Cvartet de coarde nr.6
- Roman Vlad – Ecouri îngemănate II
- Ulpiu Vlad – Rezonanțe pe fond galben III, pentru vioară și violoncel