„The City Dark” este un film documentar despre lumina naturală şi despre efectele luminii artificiale asupra omului. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului Ian Cheney, astăzi, 9 septembrie, la Sala Thalia, de la ora 18 şi de la 20:30. Intrarea este liberă.
„The City Dark” este un documentar despre pierderea nopţii. Atunci când ajunge în New York City, plecând din mediul său rural din Maine, regizorul Ian Cheney pune o întrebare simplă: avem nevoie de stele ? Mergând din Brooklyn la Mauna Kea, la Paris şi apoi mai departe, el explorează ameninţarea asteroizilor-killer în Hawaii, urmăreşte ţestoasele de incubaţie de-a lungul coastei din Florida şi salvează păsările rănite de pe străzile din Chicago. Cheney dezvăluie multitudinea implicaţiilor unui pământ prea strălucitor prin luminile sale artificiale – inclusiv în creşterea numărului de cazuri de cancer la sân datorită expunerii la lumină nocturnă, precum şi despre o generaţie de copii crescuţi fără să ştie că există o bucăţică de univers, dincolo, mai sus de cer. Dispunând de astro-fotografii uimitoare şi de o distribuţie compusă din câţiva dintre cei mai mari oameni de ştiinţă, „The City Dark” este cea mai reuşită poveste despre poluarea luminoasă şi dispariţia stelelor din universul nostru cotidian, potrivit criticilor.
Prezentarea filmului face parte din evenimentul „LUMEN, Past, Present & Future”, cel mai mare eveniment despre lumină din Europa Centrală, organizat la Sibiu în perioada 8-12 septembrie 2015. Consiliul Judeţean Sibiu este co-organizator al evenimentului.
De asemenea, în această perioadă pot fi vizitate expoziţiile cu aceeaşi tematică.
· Lumina din Univers
Intrarea liberă.
45 de poze, redate pe pânză în foarte mari dimensiuni, redau magia unui fenomen rar de observat: meteori şi intrarea lor în atmosferă
Autor: Valentin Grigore (România); Invitați: Babak A. Tafreshi (Iran/Sua); Attila Munzlinger (România); telescopul spaţial Hubble – imagini din cosmos (Biblioteca Astra, Corpul A, Sala de Gală, et. 2)
· Paris/Sibiu: o scurtă istorie ilustrată a iluminatului public
Intrarea liberă.
Autori: Răzvan C. Pop (Sibiu), Alain Joly (fotograf), Daniel Grataloup, Laurent Chrzanovski (Paris)
(Biblioteca Astra, Corpul B, parter)
· Zână sau demon? 2000 de ani de lumină bună şi lumină nocivă
(Muzeul Astra – Casa Artelor, Piața Mică)
Publicul va realiza diferenţele dintre o lumină bună, una insuficientă şi una nocivă, de la antichitate până azi, de la corpuri de lux la lămpile şi becurile săracilor.
Autori: Sarah Ambrozie, Dorin Beu, Laurent Chrzanovski
· Focul şi iasca. De la “omul culegător” la moștenitorul darului lui Prometeu
Expoziția se dorește a familiariza publicul cu tehnicile de aprindere a focului, aceleaşi care au asigurat supremaţia omului asupra regnului animal şi care l-au ajutat să se încălzească, să îşi prepare hrana şi, bineînţeles, să producă lumină. Pe deasupra, în ceea ce priveşte iasca, regiunea Corundului este singura, alături de o micro-regiune din sudul Poloniei, în care câteva familii mai prelucrează încă această ciupercă atât de indispensabilă altădată şi atât de puţin cunoscută în prezent.
Autor : Bertrand Roussel
(Muzeul în aer liber)