Cel mai lung tricolor românesc va fi confecționat la Muzeul Astra, de 1 Decembrie

Cel mai lung tricolor românesc lucrat la gherghef, dar şi începerea unei campanii de colectare a unor fotografii sau documente de la Marea Unire – 1918 şi din Primul Război Mondial reprezintă două dintre acţiunile care vor avea loc la Muzeul Astra din Sibiu, începând cu Ziua Naţională a României. 

Realizarea celui mai lung tricolor românesc este un proiect ce va fi lansat la Muzeul Astra chiar de 1 Decembrie. Tricolorul va fi lucrat la gherghef, iar fiecare vizitator care doreşte va putea contribui la realizarea lui. Demersul va fi supravegheat îndeaproape de meşteri ţesători cu care Muzeul Astra colaborează de mai mulţi ani, se arată într-un comunicat al instituţiei de cultură.

„Începând cu 1 decembrie 2018, tricolorul, realizat prin truda de un an, va fi tăiat şi împărţit vizitatorilor. Invităm publicul în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în Pavilionul Muzeal Multicultural, de Ziua Naţională a României, să lucreze alături de noi la acest tricolor. Acest proiect are o însemnătate simbolică dacă ne gândim că strămoşii noştri au contribuit prin jertfă la realizarea României Mari, iar noi acum putem contribui la un record legat de identitatea naţională”, a declarat managerul general al Muzeului Astra, Ciprian Ştefan.

(c) Muzeul ASTRA

Un alt proiect al Muzeului Astra va fi demararea unei campanii de colectare a mărturiilor din perioada Primului Război Mondial, de pe front sau din ţară, precum şi a Marii Unirii – fotografii, scrisori, documente, obiecte personale şi mărturii orale. Campania (RE)Trăieşte Marea Unire va începe pe 1 Decembrie şi va continua pe tot parcursul anului viitor. „Vizitatorii şi publicul din toată ţara sunt rugaţi să doneze fotografiile, fie fizic, fie prin permisiunea de a fi scanate sau fotografiate. Aceste mărturii şi obiecte personale vor fi publicate într-un album dedicat Centenarului Marii Uniri, pe care Muzeul Astra îl va realiza anul viitor”, a explicat Adrian Alexe, muzeograf la Muzeul Astra. Doritorii pot aduce documentele atât la sediul Muzeul Astra din Piaţa Mică, cât şi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sau le pot transmite electronic pe adresa de e-mail adrian.alexe@muzeulastra.com. „Orice amintire, poveste, amănunt, sunt binevenite şi nu vor fi risipite!”, susţine Alexe. Cei care vor să se implice în acest proiect sunt aşteptaţi pe 1 Decembrie între orele 9,00 – 17,00 în Pavilionul Muzeal Multicultural – intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici vor fi întâmpinați de un “jandarm rural”, îmbrăcat cu o uniformă replică a primei uniforme a Jandarmeriei Rurale din România, recuzită a Muzeului ASTRA. De altfel, aceeași uniformă (model din perioada 1895 – 1905) va fi purtată în 1 decembrie de un subofițer din  cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu „General de brigadă Mihail Rasty” la defilarea organizată de Garnizoana Sibiu pe Bd. Corneliu Coposu.

Acţiunile organizate de Muzeul Astra cu prilejul Zilei Naţionale a României mai cuprind, pe 1 şi 2 decembrie, o întâlnire cu doi pescari lipoveni din satul Mila 23, din Delta Dunării, Vali Agache și Cătălin Mihail, care vor pregăti borş de peşte şi peşte prăjit, ca pe baltă, în cadrul unor ateliere culinare organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Cherhanaua din Mahmudia.

În ziua de 1 Decembrie, începând cu ora 12,00, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea şi la „pomana porcului”.

Sâmbătă, 2 decembrie, Muzeul Astra organizează evenimentul „Tradiţii şi Cultură Gastronomică din Ţara Secaşelor”, cu participarea comunităţii din localitatea Loamneş, turiştii având posibilitatea să deguste lichiu cu varză şi ceapă şi iahnie de fasole cu cârnaţi. “Invitaţii vor pregăti pentru publicul vizitator preparate specificei Țării Secașelor după rețete și tehnici tradiționale. Vom da la degustare lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați. O țesătoare va face demonstrații la războiul de țesut, iar o vârstnică din Loamneș va broda costumul popular. Totodată, un meșter fierar va pregăti potcoave în același cadru pitoresc al Târgului de țară”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA. Evenimentul se va desfăşura în 2 decembrie, între orele 11.00-16.00, la Târgul de Țară din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Elevii Școlii Gimnaziale din Loamneș – structura Alămor și grupul vocal mixt al comunei vor susține concerte de colinde, cântece patriotice și dansuri populare tradiționale specifice zonei.

De asemenea, Galeriile de Artă Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural oferă vizitatorilor posibilitatea de a opta pentru cadouri inspirate din tradiţiile satului românesc, de la decoraţiuni din paie şi pănuşi de porumb, până la oale de sarmale, căni pentru vin fiert, ștergare sau jucării ecologice.

În Pavilionul Muzeal Multicultural, vizitatorii, indiferent de vârstă, sunt așteptați să dea o mână de ajutor la împodobirea clădirii pentru sărbătorile de iarnă, cu ateliere de confecționat decorațiuni de Crăciun care se vor desfășura zilnic, între orele 10.00 și 15.00, începând de joi, 30 noiembrie, până duminică, 3 decembrie, în sala de educație muzeală de la parter.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura