Cel mai fin nas din ţară

 

Nom este ultima speranţă a familiilor îndurerate de pierderea unor persoane dragi care s-au înecat sau au fost aruncate în apă

Nom este ultima speranţă a familiilor îndurerate de pierderea unor persoane dragi care s-au înecat sau au fost aruncate în apă

Se trage din Cehia, dar s-a născut şi a fost dresat la Centrul Chinologic din Sibiu. Nom, un ciobănesc german „din varietatea cea mai lupie”, după cum îl descrie conductorul său, a intrat în istorie. Este primul şi singurul patruped din România specializat în detectarea de cadavre aflate în apă.

 

 

Atunci când salvatorii nu reuşesc să dea de urma unui cadavru înghiţit de ape, Nom şi camaradul său, agentul şef adjunct Alin Pascu, sunt chemaţi pentru a restrânge zona de căutare. Câinele poate indica cu precizie locul, apoi urmează ca scafandrii să recupereze trupul neînsufleţit. Abia după aceea intervin criminaliştii care stabilesc dacă a fost vorba despre o sinucidere, o crimă sau un accident. Datorită lui Nom, familiile îndoliate pot să-şi îngroape creştineşte morţii, în loc să-i ştie pierduţi pentru totdeauna în adâncuri.

 

Singurul din România

 

Nom şi Alin Pascu lucrează împreună de mai bine de doi ani şi s-au pregătit atât în ţară, cât şi în Germania. „Are doi ani şi patru luni şi deocamdată este singurul câine specializat pentru detectarea cadavrelor aflate în imersie, deci în mediul  subacvatic, în principal cele care prezintă o importanţă din punct de vedere al odorologiei judiciare. O pregătire de bază în ceea ce priveşte detectarea cadavrelor umane s-a făcut în România, pe acele principii şi metodologii folosite de Poliţia Română. În schimb, în Germania am făcut lucruri total diferite. Pe lângă  detectarea cadavrelor şi a părţilor de cadavru uman aflate în diferite medii, s-a făcut şi prelucrarea microurmelor de sânge şi material seminal”, detaliază Pascu, lucrător în cadrul Biroului Cercetare Ştiinţifică şi Misiuni al Centrului Chinologic Sibiu.

 

Pregătiţi în Germania

 

Echipa a participat în acest an la două module de curs de pregătire în Germania, la şcoala de dresaj de la Herzogau. „Primul modul a fost în lunile martie-aprilie şi a constat într-o pregătire de bază în detectarea cadavrelor umane îngropate, iar al doilea modul în perioada iunie-iulie, pe modul de pregătire specific pentru detectarea de cadavre umane aflate în submersie. Echipa canină a absolvit examenele la standardele cerute de către şcoala germană de dresaj şi este prima echipă canină pe care o are România şi care este capabilă să identifice cadavre umane aflate în submersie”, se mândreşte inspectorul Viorel Poroşanu, şeful Biroului Cercetare Ştiinţifică şi Misiuni.

 

Miroase tot

Nom este capabil să găsească orice cadavru aflat într-o apă stătătoare, indiferent la ce adâncime se găseşte. Însă nu adulmecă doar trupuri, ci şi organe sau chiar urme biologice pe care criminaliştii le pot rata cu uşurinţă. „A fost instruit să identifice locurile unde se găsesc material seminal şi pete de sânge uman, pete foarte mici, care ar putea scăpa echipelor criminalistice. El pontează cu nasul locul în care a găsit acest miros, fără a distruge probele”, completează inspectorul Poroşanu.

 

Meseria, ca o joacă

 

Deşi sunt singurii din ţară cu această specializare, Nom şi conductorul său nu prea au condiţii pentru a se pregăti în Sibiu. Le lipseşte în primul rând o barcă pneumatică specială, stabilă, dar şi mostrele cu ajutorul cărora câinele ar trebui să-şi exerseze permanent abilităţile. Dar asta îi preocupă doar pe colegii săi. Nom îşi adoră „meseria”. Când vede apa, devine agitat şi are tendinţa să caute, deoarece ştie că acolo este ascuns ceva ce el trebuie să găsească, pentru a-şi mulţumi stăpânul.

 

Viorel Poroşanu | şef Birou Cercetare Ştiinţifică şi Misiuni

„Pentru câine nu contează adâncimea, pentru că particulele de gaz emanate de cadavru ies indiferent de adâncime. rste capabil să identifice aceste particule, acest miros cadaveric care apare la suprafaţa apei, iar în momentul în care îl detectează, semnalează. Poate detecta cadavre în ape stătătoare, deoarece în ape curgătoare curenţii mută foarte mult mirosul.”

Şi-a făcut datoria

 

Una dintre misiunile cele mai dificile la care a participat până acum poliţistul patruped se leagă de căutarea tinerei despre care se presupune că ar fost ucisă de prietenul ei şi aruncată în lacul Bicaz. Nom a indicat cu acurateţe, de mai multe ori, un cadavru scufundat, fapt confirmat de aparatele de măsură ale oamenilor legii. Din păcate, însă, în România încă nu există scafandri sau dispozitive capabile să ajungă la o asemenea adâncime.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura