Violenţa cuprinde o arie foarte largă a vieţii cotidiene, începând cu cea verbală şi terminând cu cea fizică, manifestată în aceeaşi măsură atât în mediul stradal, cât şi în cel familial. Problemele zilnice ne depăşesc uneori aşteptările şi ne determină să luăm diverse atitudini, nu întotdeauna conforme cu legea şi nici benefice pentru rezolvarea lor. O datorie neplătită de un prieten, o neînţelegere cu vecinul sau o altercaţie în traficul rutier nu se vor rezolva niciodată înjurând ori folosind pumnul sau bâta. Cei care au apelat la asemenea „argumente” au ajuns să regrete cele câteva secunde în care au lăsat la o parte vocabularul decent şi litera legii în favoarea ameninţărilor, injuriilor, a gesturilor cu semnificaţii jignitoare care au incitat interlocutorii la violenţă.
În sălile de judecată, denumite metaforic „sălile paşilor pierduţi”, pot fi zărite deseori persoane chemate pentru a da socoteală pentru faptele lor violente, manifestate nu de puţine ori, chiar asupra celor dragi şi apropiaţi. Acolo, destinul lor pentru următorii ani este cântărit cu o balanţă în a cărei talere se află pe de-o parte faptele săvârşite, iar de cealaltă, propria libertate ce urmează a fi schimbată cu o viaţă petrecută în spatele gratiilor.
Violenţa are şi alte consecinţe grave, suportate de regulă, de victimele care, de pe paturile spitalelor resimt profund suferinţele provocate de rănile grave, nemaivorbind de decesul multora dintre ele.
Poliţiştii recomandă tuturor celor aflaţi situaţii de conflict, indiferent de natura conflictului sau de locul unde aceştia sunt, să adopte un comportament cât mai calm şi să apeleze imediat, la oamenii legii pentru a primi ajutorul de care au nevoie pentru soluţionarea legală a problemelor. Conversaţia într-o manieră calmă şi înţelegerea faţă de greşelile celor din jur, vă va ajuta în soluţionarea problemelor, fără să vă manifestaţi violent sau să deveniţi victima unei agresiuni.
Nu uitaţi un vechi proverb românesc care este adresat celor aflaţi în conflict şi care spune: „Cel mai deştept cedează”.