Cea mai eficientă cale de a preveni cancerul: 30 de secunde de relaxare în lumina soarelui

Doar 30 de secunde de lumina soarelui, dimineața devreme, ar putea reduce semnificativ șansele de a dezvolta majoritatea tipurilor de cancer, sugerează cercetările timpurii ale unui specialist oncolog din Marea Britanie.

 

În cercetările sale, dr. Mohammad Muneeb Khan, din Regatul Unit, susține că expunerea la mai puțin de jumătate de minut la radiația din zona infraroșu apropiat (NIR) a luminii soarelui, între răsărit și ora 9 a.m. poate oferi un nivel mai ridicat de protecție adulților și copiilor decât consumul zilnic a 2.500 de banane sau un kilogram de nuci braziliene.

Ieșirea afară din casă în acest interval orar ar putea reduce șansele de a dezvolta cancer, de la 1 din 2, la 1 din 10, un inhibitor mai eficient decât orice altă măsură preventivă.

NIR, care este invizibilă pentru ochiul uman, este cea mai eficientă în zori, efectul său benefic scăzând treptat pe parcursul zilei, pe măsură ce corpul uman devine mai puțin receptiv la aceasta, relatează 360medical.

Absorbția NIR, dimineața devreme, determină organismul să elibereze un val de melatonină, un antioxidant natural de două ori mai puternic decât vitamina E, care neutralizează toxinele și previne mutațiile genetice care cauzează cancer, spune dr. Khan.

Expunerea la NIR în orice alt moment al zilei duce în continuare la producția de melatonină, dar în cantități insuficiente pentru a repara și proteja în mod adecvat celulele.

Potrivit dr. Khan, oncolog clinician consultant la Centrul Queen de Oncologie și Hematologie de la Spitalul Castle Hill considerat unul dintre cei mai importanți experți din lume în prevenirea cancerului la adulți, expunerea la NIR de dimineață ar putea reprezenta „detoxifierea supremă”.

Studiile recente asupra NIR sunt „foarte convingătoare” încât acum îi îndeamnă pe oameni să facă o plimbare dimineața devreme – sau pur și simplu să stea afară – ca parte din rutina lor de zi cu zi, spune medicul.

Dr. Khan este fondatorul organizației caritabile internaționale Killing Cancer Kindly, din Marea Britanie, are 25 de ani de experiență clinică și a servit ca cercetător principal pentru o varietate de studii de cercetare de pionierat.

„Chiar nu ar putea fi mai ușor. Să ieși afară în fiecare dimineață pentru a prinde cea mai bună radiație NIR ar putea fi într-adevăr cel mai simplu, cel mai ieftin, cel mai eficient și, de departe, cel mai natural mod de a te proteja împotriva Big C (Marelui C – cancer) pentru orice adult fără cancer de oriunde în lume”, spune el într-o declarație, conform South West News Service.

„Este încă devreme, dar dacă cercetările suplimentare confirmă descoperirile inițiale despre producția de melatonină în masă – care este extrem de convingătoare și are potențialul de a reduce rata riscului de cancer de cinci ori, de la 1 din 2, la 1 din 10, echivalent cu o reducere de 80%– atunci cu toții ar trebui să ne facem timp în fiecare dimineață pentru a face baie în radiația vindecătoare a soarelui”, a spus dr. Khan.

Melatonina ajută la eliminarea celulelor potențial canceroase din organism

Studiile au arătat că organismul uman produce, în medie, între 800 și 1.000 de celule potențial canceroase în fiecare zi. În funcție de stilul de viață specific și de factorii de risc de mediu, această cifră poate fi mai mare decât dublă la unii indivizi.

Organismul face o treabă bună în eliminarea sau prevenirea acestor celule în mod natural, cu ajutorul melatoninei, un hormon care caută și distruge radicalii liberi – atomi și molecule instabile care sunt create ca produs secundar al metabolismului.

Dar sistemul natural de detoxifiere al organismului uman poate eșua sau își poate pierde eficacitatea, mai ales odată cu vârsta, ceea ce duce la o acumulare de celule deteriorate care pot deveni cancer.

Până de curând, oamenii de știință credeau că melatonina, cunoscută și sub numele de „hormonul somnului”, era produsă numai de glanda pineală a creierului pe timp de noapte.

În 2016, totuși, cercetătorii americani au descoperit că aproximativ 95% din aportul de melatonină al organismului este produs de mitocondrii, organe în miniatură care sunt implicate în eliberarea energiei din alimente.

Oamenii de știință de la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Texas, Houston, au descoperit că mitocondriile sunt deosebit de sensibile la NIR și că, prin expunerea acestora, a sporit substanțial producția de melatonină.

Totuși, acest fapt este legată de ritmul circadian natural al corpului, producția atingând vârful maxim, dimineața devreme.

Spre deosebire de melatonina pineală, varianta mitocondrială nu produce somnolență. În schimb, singura sa funcție este aceea de „a căuta și distruge”, a unui hormon antioxidant.

Dr. Khan crede că acest lucru ar putea explica de ce unele rase și culturi care se trezesc devreme și ies afară – în special în Asia și Orientul Mijlociu și Îndepărtat – au rate semnificativ mai mici de risc de cancer, decât oamenii din Marea Britanie și alte țări occidentale.

Se crede că majoritatea adulților britanici petrec în medie 22 de ore în interior și, cu puține excepții, rareori se aventurează afară înainte de ora 9 a.m., în afară de a face naveta la serviciu.

Cum oferă NIR, de la lumina soarelui, o protecție atât de puternică împotriva cancerului?

Pentru a beneficia de NIR, dr. Khan spune că lumina soarelui dimineața devreme trebuie să atingă o anumită parte a retinei din spatele ochiului, care conține celule ganglionare retiniene sensibile la lumină (RGC). Aceasta transmite un semnal, prin creier la mitocondrii, pentru a produce „un val” de melatonină.

Continuarea AICI:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura