Cea de-a 6-a ediție de Științescu Sibiu a ajuns la final. Sute de elevi au pătruns tainele roboticii.

Cea de-a 6-a ediție de Științescu Sibiu a însemnat 766 de beneficiari direcți (elevi), 917 beneficiari indirecți, 35 de mentori și 1917 ore de voluntariat.

foto: Științescu Sibiu

În perioada decembrie 2023 – iunie 2024 și-au desfășurat activitatea cele 7 proiecte finanțate prin Fondul Științescu Sibiu 6.0. Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Încheierea celei de-a 6-a ediții a fost marcată vinerea trecută, în cadrul unui eveniment la care au participat organizatori, mentori, beneficiari și parteneri ai programului.

În urma evaluării aplicațiilor de la Științescu Sibiu 6.0, șapte proiecte au primit finanțare pentru deschiderea cluburilor de programare și robotică în școli din județul Sibiu, în valoare totală de 98.668 de lei. Evaluarea aplicațiilor a fost făcută alături de un comitet de selecție independent, format din oameni pasionați de știință și tehnologie: Simona Beldiman, Andreea Berea, Daniel Ioan Popa, Georgiana Goția și Daniel Hunyadi.

„Suntem încântate să anunțăm finalizarea cu succes a celei de-a 6-a ediții a programului Științescu Sibiu, care a finanțat anul acesta șapte cluburi de robotică  în valoare totală de 98.668 de lei. Aceste inițiative au inspirat și pregătit 766 de elevi pentru domeniul STEAM, prin activități practice de programare, robotică, electronică. Datorită dedicării mentorilor și a implicării comunității, am reușit să aducem din nou un impact semnificativ în educația non-formală din Sibiu și județul Sibiu. Mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul continuu și contribuția lor esențială la succesul acestui program. Continuăm să susținem tinerii pasionați de știință și tehnologie, contribuind la dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere și inovație”, a declarat Gabriela Cuzepan, grant manager Fundația Comunitară Sibiu.

În cadrul evenimentului de încheiere, care a avut loc la Științescu Hub Sibiu, mentorii proiectelor au vorbit despre activitatea desfășurată împreună cu beneficiarii pe parcursul primei ediții a Fondului Științescu, subliniind importanța implementării unui astfel de program în vedea dezvoltării elevilor în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). De asemenea, la finalul evenimentului, doi dintre beneficiarii Clubul de robotică RobORLAT au făcut o demonstrație live, prezentând un experiment realizat în cadrul atelierelor. La eveniment au participat, alături de echipa de organizare a Fundației Comunitare Sibiu, și reprezentanți ai partenerului local Continental Sibiu, Daniela Moga și Lucian Rusu.

foto: Științescu Sibiu

Cele 7 proiecte finanțate și implementare în cadrul Fondului Științescu Sibiu 6.0:

Clubul de robotică EduBot – Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Mediaş

De la dezvoltarea competențelor digitale și de programare până la stimularea creativității și a gândirii critice, clubul de robotică a oferit o experiență unică pentru beneficiarii săi, 30 de elevi de la Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Mediaş. Pe parcursul a numeroase ateliere, workshopuri și schimburi de experiență desfășurate cu specialiști, voluntari și persoane experimentate în construcția și programarea roboților și producerea de materiale didactice, elevii pasionați de tehnologie au putut experimenta și dezvolta diverși roboți.

Clubul de robotică Independența – Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu

Clubul de robotică înființat a creat un mediu tehnologic atractiv atât pentru profesori, cât și pentru cei 20 de elevi beneficiari. Proiectul și-a propus implementarea unui minilaborator de robotică structurat pe două platforme experimentale: o platformă dedicată învățării, construcției și programării de miniroboți educaționali și module electronice aferente; o platformă experimentală pentru proiectarea și realizarea prin tehnologii 3D a componentelor mecanice din alcătuirea roboților educaționali și a creațiilor artistice ale elevilor.

 

Clubul de robotică Twenty Robotics – Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Sibiu

Proiectul le-a deschis elevilor noi orizonturi spre tehnologie, fiind gândit pentru a oferi o experiență unică de învățare fiecărui participant. Pe parcursul atelierelor, beneficiarii, 26 de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici”, au învățat bazele programarii în limbajul C++ și s-au familiarizat cu alte medii de programare, precum și cu noțiuni despre curenți și tensiuni. Totodată, elevii au învățat cum să citească o fișă de documentație tehnică a unui motor/senzor/microcontroller sau a unui desen tehnic.

 

Clubul de robotică RobORLAT – Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Orlat

La Orlat, elevii pasionați de robotică au avut parte de câteva luni pline de experimente și descoperiri, creând jocuri video și roboței din kit-uri lego pe care i-au programat să realizeze diverse comenzi. Prin acest proiect, profesorii au adus un element de noutate orelor de curs și le-au insuflat beneficiarilor, 75 de elevi de la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul”, pasiunea pentru robotică, ajutându-i pe beneficiari să dobândească abilități de programare, proiectare și construcție a roboților.

Clubul de robotică RoboSpark Cireșarii – Școala Gimnazială Cireșarii Mediaș

Proiectul a adunat în jurul său o comunitate de elevi curioși și creativi, pregătiți să înțeleagă cum funcționează și cum pot contribui roboții și tehnologia la îmbunătățirea vieții umane. Pe parcursul desfășurării proiectului, beneficiarii, 91 de elevi de la de la Școala Gimnazială Cireșarii Mediaș, precum și de la Colegiul SNG Mediaș, au avut ocazia de a-și lărgi pasiunea pentru dezvoltarea roboților și a inteligenței artificiale, precum și de a-și forma competențe tehnice și de a-și dezvolta noi relații, într-un mediu dotat și pregătit special pentru ei.

 

Clubul de robotică Kastenholtz Kreativ (Casolț creativ) – Asociația Hai din pantofi în bocanci și Școala Gimnazială Casolț

Proiectul a pornit la drum cu scopul de a oferi o alternativă educațională fiabilă și plăcută pentru elevi prin organizarea unor cursuri interactive. Astfel, clubul de robotică și-a propus să contribuie la dezvoltarea atractivității cursurilor convenționale prin educația STEAM, transformând învățarea într-o experiență captivantă și interactivă pentru cei 121 de beneficiari, elevi de la Școala Gimnazială Roșia, structura din satul Cașolț. Proiectul a însumat trei module Robo kit, pe parcursul acestora inspirând și educând tinerii beneficiari din Cașolț.

Asociația Științescu Hub și Liceul de Artă Sibiu – Știintescu Club

Proiectul și-a propus să îi apropie pe beneficiari, 403 de elevi de la Liceul de Artă, CSEI Nr.2 Sibiu și alți elevi din ciclul primar, de științele exacte pentru a le arăta cât de frumoasă este „joaca” cu roboți programabili, cu aplicații ce încorporează AI, cu magneți și electricitate. În încheierea proiectului, beneficiarii au realizat o machetă în care s-au regăsit atât roboți capabili să cânte la diferite instrumente, cât și roboți care știu să danseze, având ocazia să participe la o competiție de profil cu tema Muzică/Artă. Peste vară, clubul va fi unul „călător” și se va deplasa în școlile care îl solicită prin completarea unui formular.

foto: Științescu Sibiu

După 5 ediții de succes la Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu a lansat, în toamna lui 2023, Fondul Științescu și în județul Alba. Acolo, din cele 14 aplicații primite, 8 au primit finanțare, în valoare totală de 98.658 de lei.

 

În continuare, doritorii sunt încurajați să urmărească site-ul sibiu.stiintescu.ro și pagina de facebook Știintescu Sibiu pentru a fi la curent cu etapele viitoare de finanțare.

 

Începând cu 2015, prin Fondul Științescu Sibiu au fost finanțate aproape 60 de proiecte de care au avut drept beneficiari direcți în jur de 5.500 de copii, tineri și educatori, iar valoarea totală a finanțărilor s-a ridicat la aproape 585.000 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura