Ce vom putea vedea miercuri la FITS (CP)

Prima recomandare a zilei este spectacolul-lectură după o piesă scrisă de un drag prieten al Festivalului: Tim Robbins.

De la ora 14:00, la Centrul Cultural Habitus, publicul poate urmări Afrodita sau eliberarea lumii, în regia Marianei Cămărășan, iar la discuția de după spectacol, moderată de Bobi Pricop, vor participa istoricul și antropologul Valer Cosma, regizoarea Mariana Cămărășan și jurnalista Oana Botezatu.

Cătălin Milea & Gabriel Bălașa (România) vă dau întâlnire pe Tărâmul muzicii, la Sinagogă, de la ora 16:00. Proiectul s-a născut după nenumărate sesiuni de înregistrări; cei doi muzicieni au conturat împreună ritmurile unei muzici care împletește, într-o armonie cosmică, magia flautului și a saxofonului cu sunetele delicate ale handpanului. Spectacolul include melodii originale și momente de improvizație.

Dorian Gray, spectacolul Burgtheater (Austria), propune o revizitare atipică a celebrului roman semnat de Oscar Wilde într-un performance multimedia dinamic și obsedant. „Portretul lui Dorian Gray” rămâne cât se poate de actual, căci nimic nu descrie mai bine cultul tinereții eterne, iar chipurile noastre mângâiate de Botox se reflectă perfect în oglinda ridicată de această sclipitoare capodoperă lingvistică.

La Teatrul GONG – Sala parter, de la ora 17:00, Zirlib – Mohamed El Khatib, Ecole Théâtre National de Bretagne (Franța) prezintă spectacolul Părinții mei, care surprinde perspectiva tandră și totodată crudă a copiilor asupra părinților lor, ce știu și ce nu știu despre aceștia din urmă. Problema tabu a intimității părinților devine în această improvizație teatrală vibrantă și plină de emoție un prilej de a pune într-o nouă lumină relațiile familiale.

María Pagés și compania care îi poartă numele vă așteaptă, de la ora 20:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” pentru a vă delecta cu Șeherezada în ritm de flamenco, un poem vizual răvășitor despre strălucirea sufletului feminin într-un manifest coregrafic ce face din flamenco o forță a naturii.

De la ora 22:00, trupa naționalului sibian vă invită la o plimbare prin Livada de vișini, în viziunea regizorală a lui Dumitru Acriș. Un spectacol despre legături umane și dezrădăcinare, care se întâmplă azi, aici, acum, într-o lume amenințată de pericolul iminent al pierderii iubirii.

Pe Pietonala Nicolae Bălcescu, de la ora 19:00, Ina Chiriac și Fanfara de la Cozmești vă dau întâlnire cu muzica noastră autohtonă, hora și sârba, muzica balcanică, pop și gipsy, într-o revărsare irezistibilă de ritm și energie.

În Piața Habermann, de la ora 20:30, trupa Sheketak (Israel) ne atrage În ritmul dansului, un spectacol ritmat care combină dansul și muzica live incluzând percuție corporală, step, hip-hop, breakdance și multe alte stiluri. Dansatorii trec rapid de la un element al spectacolului la altul, folosind o scenografie teatrală non-verbală și mult umor.

În Piața Mare, de la 21:30, ne revedem cu Theater ANU (Germania) și, de această dată, labirintul de lumini ne aduce o lume a miracolelor, a dorințelor, a iubirii, marcată totodată și de pierdere. Spectacol video, teatru de umbre, concert pentru urechile închise, un caleidoscop de proporții uriașe sau „imagini magice de lumini spulberatice”. Pregătiți-vă pentru o seară presărată cu întâlniri fermecate și o atmosferă poetică, ce vă va trezi dorul de un tărâm pe care am trăit cu toții odată: tărâmul copilăriei. Miracolul luminii – Pe tărâmul copilăriei durează două ore și jumătate.

Conferințe

Filarmonica de Stat (Sala Mică)

ora 10:00 – Conferință de presă FITS
ora 11:00 – Octavian Saiu în dialog cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc
ora 14:00 – Sezonul sibian: Octavian Saiu în dialog cu Constantin Chiriac (TNRS&FITS), Cristian Lupeș (Filarmonica de Stat), Adrian Tibu (Teatrul de Copii și Tineret Gong), Ovidiu Dragoman (Teatrul de Balet), Silvia Macrea (Cindrelul – Junii Sibiului), Razvan Pop (Biblioteca Astra), Ștefan Ciprian Anghel (Muzeul Astra), Alexandru Constantin Chituță (Muzeul Brukenthal), Alina Pincă (Școala Populară de arte și meserii „Ilie Micu”)

Atrium Café

ora 14:00 – Conversații culturale cu Teresa Brayshaw și Lisa Kendall de la Universitatea Leeds Beckett, Marea Britanie.

LIVE, pe pagina de FB a FITS

ora 13:00 – FITS Talks: Marius Chivu în dialog cu Tudor Chirilă

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura