Mesaj din partea lui Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA: ,,Ce veți citi aici NU este un manifest politic sau nici măcar un manifest. Este un mesaj pentru un prezent și un viitor în normalitate, având cultura acolo unde merită să fie respectată!”.
„Muzeul ASTRA demonstrează, din nou, valoarea și recunoașterea la nivel internațional. De fapt suntem mai bine văzuți și apreciați în străinătate, în Europa (și nu numai!) decât în România… Nu mă refer la comunitatea sibiană sau românească, nici la Consiliul Județean Sibiu, care face eforturi să ne susțină financiar instituția. Mă refer la autoritățile centrale. Și acum o să vă argumentez cu subiect și predicat, așa cum am făcut-o de fiecare dată. În aceste zile, o delegație a Muzeului ASTRA participă la Salonul de Patrimoniu de la Paris, fiind singura instituție de cultură din România invitată la acest eveniment de prim rang în peisajul cultural mondial. Ei Aici noi (re)prezentăm nu doar valorile patrimoniale din mediul rural al României, ci și direcțiile spre o dezvoltare sustenabilă generată de muzeu. Importanța noastră pentru salon rezultă din imaginea de pe site-ul oficial al evenimentului, așa cum puteți observa în printscreen-ul de mai jos”, a scris Ciprian Anghel Ștefan.
Apoi, acesta își îndreaptă atenția spre un alt reper cultural de pe harta Europei, organizat în Slovenia, la Ljubljana.
Ciprian Anghel Ștefan: „Este vorba despre evenimentul Big Design Festival 2022, unde vă pot spune ÎN PREMIERĂ că Muzeul ASTRA va fi premiat pentru modul de mediere și comunicare a patrimoniului prin componenta digitală. Proiectul ASTRA VR a primit BIG SEE Tourism Design Award la categoria Creative Story and Identity as Experience. Ceremonia de decernare va avea loc la Ljubljana, Slovenia, exact in Castelul in care, in 2019 Muzeului ASTRA i-a fost acordata distictia Luigi Micheletti Award – Muzeul Inovativ al anului. Premiile BIG SEE se acorda inca din anul 2003, in cadrul Lunii Designului, in colaborare cu Ministerul Culturii din Slovenia, explorsnd si promovand sistematic potentialul creativ si de afaceri al Europei de Sud-Est. Sunt evaluate peste 1000 de proiecte din 21 de tari, din categoriile arhitectura, design de interior, turism, design de produs si sunt alese cele mai relevante realizari din aceste domenii.
În Portugalia, la Evora, o delegație a Muzeului ASTRA participă la o conferință internatională sub auspiciul CHARTER – European Cultural Heritage Skills Alliance, având ca temă ,,Tradiții și vastul ecosistem al patrimoniul cultural regional”. Muzeul nostru este dat exemplu despre modul în care a reușit și reușește să dezvolte comunități, fiindcă ne recomandă puterea exemplului reliefat prin evenimentele multiculturale organizate în ultimii 7 ani, cercetările de teren efectuate în toate zonele etnografice ale României și inițierea proiectului C.A.R.R., unul destinat promovării meșterilor și al meșteșugarilor din mediul rural. Mai precis, organizatorii acestui important eveniment ne consideră un model despre cum se poate așeza sau asigura un viitor pentru dezvoltarea democratică , prin asigurarea unor valori patrimoniale și astfel certificarea dezvoltării susteneabile.
Am moștenit un muzeu superb! L-am dus mai departe întărindu-i poziția si confirmându-i locul în Europa. Am construit o echipa de profesioniști și am crescut împreună! Suntem asumați si iubiti de comunitate si de autoritatea județeană!
Cum să nu fiu mândru când spun: Da! În România se poate!”.