Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România.

FOTO: Autoritatea de Supraveghere Financiară – Facebook

Euroins este a patra companie de asigurări care a intrat în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață care a dat faliment după o decizie a ASF. Precedentele companii care au intrat în insolvență sunt Astra în 2015, Carpatica în 2016 și City Insurance în 2021.

Deși Euroins a dat faliment, polița de asigurare RCA va rămâne valabilă cel mai probabil pentru 90 de zile. În cazul în care un accident are loc în această perioadă, cei asigurați vor fi despăgubiți de către Fondul de Garantare a Asiguraților. Totuși, există posibilitatea ca polițele să ajungă la masa credală, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului lider al asigurărilor auto, City Insurance.

În urma falimentului City Insurance, șoferii au putut renunța la polițele lor, cerând să fie despăgubiți de Fondul de Garantare în cazul în care acestea expirau după intervalul de 90 de zile. Astfel, în cazul falimentului unei companii de asigurări, este posibil să denunțați polița în orice moment și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat.

Euroins, spre faliment

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, precizează sursa citată de Monitorul de Cluj, într-un comunicat.

Euroins avea nevoie de 2,19 miliarde de lei pentru a fi solvabilă, iar pentru acoperirea MCR avea nevoie de fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei, a precizat ASF.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura