Salariile medii nete lunare plătite de cei mai mari cinci retaileri inter¬na¬ţionali după cifra de afaceri – Kauf¬land, Carrefour, Lidl, Auchan şi Mega Image – va¬riază între 2.100 şi 3.100 de lei.
Cu excepţia dis¬coun¬terului ger¬man Lidl, sa¬lariile se si¬tu¬ează în ju¬rul va¬lorii de 2.100 de lei net lunar, în con¬textul în care în in¬dustrie – în co¬mer¬ţul cu ri¬di¬ca¬ta şi cu amă¬nuntul – media este apro¬pia¬tă de acest nivel. Totuşi, în industrie media este posibil să fie trasă în sus de jucătorii din distribuţia far¬ma sau de traderii agricoli care sunt incluşi în do¬meniul comerţul cu ridicata. Prin comparaţie, salariul mediu net pe economie a fost de 2.400 de lei în 2017.
„Lidl are o politică salarială deliberată şi comunicată. Compania plăteşte pentru toate categoriile de personal peste piaţă din dorinţa de a stabiliza fluctuaţia foarte mare de personal din domeniu“, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.
Comerţul alimentar este domeniul cu cea mai mare fluctuaţie de personal, anual 4 din 10 oameni părăsindu-şi angajatorul. Această situaţie este accentuată de criza de personal care se resimte în toate domeniile. În acest context, şi ceilalţi retaileri au crescut constant sa¬la¬riile, dar mai accelerat în ultimii doi ani. Astfel, în 2008 salariul mediu net plătit de Mega Image era de 850 de lei, faţă de circa 2.100 de lei în pre¬zent. Situaţia este similară şi în cazul Kaufland, arată calculele ZF pe baza datelor existente.
„Există creşteri salariale în retail, însă acestea trebuie ponderate cu creşterile sala¬riilor medii şi minime pe economie. Retailerii s-au adaptat, dar mulţi şi-au menţi¬nut pla¬ta în me¬dia in¬dus¬triei“, mai spu¬ne Raluca Pârvu.
Lanţurile de ma¬gazine din co¬mer¬ţul mo¬dern sunt unii dintre cei mai mari anga¬ja¬tori din eco¬no¬mie, cu mii de salariaţi fiecare. Cele cinci re¬ţele analizate de ZF au împreună circa 50.000 de salariaţi. Date¬le publice arată că salariile medii plătite de lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri s-au apropiat de salariul mediu pe economie după ce mult timp erau mai aproape de minim dat fiind că cea mai mare parte a angajaţilor sunt casieri şi lucrători comerciali.