Ce restricții se ridică din 8 martie?

După doi ani de pandemie și o mulțime de restricții anti-COVID-19, o serie de măsuri se vor relaxa. Starea de alertă nu va mai fi prelungită din 8 martie, iar certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în localuri sau magazine.

În urmă cu câteva zile, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că la noi în țară nu va mai fi prelungită starea de alertă din 8 martie, impusă din cauza pandemiei de COVID-19.

Deși nu vom reveni în totalitate la „normalitate”, acest lucru înseamnă că o serie de restricții vor fi ridicate, scrie Monitorul de Cluj.

„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim. Dincolo de 8 martie, starea de alertă instituită în România”, a declarat Klaus Iohannis vineri.

În același timp, președintele a spus că în continuare Ministerul Sănătății va gestiona epidemia și că vor fi anunțate noi măsuri:

„Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunţate şi explicate pe larg în perioada imediat următoare de autorităţile abilitate. Se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existenţa noastră a fost modificată radical, peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaş şi nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferinţă sunt reflecţia unor tragedii care au produs urme adânci”, a adăugat Iohannis.

Gradul de ocupare a paturilor ATI, sub 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat pe la finalul lunii februarie că primele măsuri de relaxare ar putea fi luate în discuţie de către Guvern în momentul în care gradul de ocupare cu bolnavi COVID 19 a paturilor din secţiile de terapie intensivă va scădea sub 50%, respectiv sub 900 de paturi ocupate.

Acel moment a venit având în vedere că în prezent, la ultima raportare de luni de la ora 13:00, numărul pacienților internați pe secțiile ATI este de 750 de persoane.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când ar urma Guvernul să aprobe primele măsuri de relaxare a restricţiilor impuse în cadrul gestionării pandemiei de COVID 19.

„Noi, sigur, că trebuie să luăm împreună o decizie legată de etapizarea ridicării acestor restricţii şi trebuie să avem elemente de referinţă, elemente concrete. Fără să fie o declaraţie care nu trebuie înţeleasă decât ca şi o propunere, o sugestie, privim cu foarte mare atenţie evoluţia numărului de cazuri internate în secţii de terapie intensivă, pentru că scăderea la terapie intensivă este mult mai lentă decât scăderea persoanelor care sunt internate. Aşteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate, şi cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii sau măsuri de protecţie. Pentru că, aşa cum discutam şi cu altă ocazie, utilizarea măştii în exterior nu este o măsură de restricţie, ci este o măsură de protecţie individuală şi colectivă”, a declarat Alexandru Rafila, vineri.

Ce măsuri ar putea fi ridicate?

Întrebat care ar fi primele trei măsuri de relaxare, ministrul Sănătății a mai explicat că una ar fi cea privind portul măştii în spaţiile deschise.

„Una dintre ele v-am şi spus-o, legată de utilizarea măştii în spaţiile deschise, dar va rămâne recomandarea, nu altceva, a utilizării în cazul unor spaţii care sunt extrem de aglomerate, chiar dacă sunt deschise. Renunţarea la limitările orare şi, eventual, pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafaţă, care să nu mai fie condiţionate de utilizarea certificatului electronic. Eventual, mărirea pragului de la 30% la 50% a activităţii în unităţi culturale sau în unităţi de alimentaţie publică”, a afirmat Rafila.

El a fost întrebat şi dacă printre măsurile de relaxare se va număra şi cea prin care elevii să nu mai poarte masca de protecţie pe timpul desfăşurării cursurilor.

„Cât timp avem transmitere comunitară, cred că este o măsură grăbită, dacă vreţi, cred că putem să facem acest lucru nu numai cu elevii, ci şi cu alte categorii de persoane în momentul în care transmiterea comunitară dispare. Discutăm, încă, de circa 10.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic, asta înseamnă că există circulaţie, şi e bine să avem o conduită responsabilă. Datorită acestei conduite responsabile şi a faptului că am decis la nivelul Guvernului României să menţinem şcolile deschise am ajuns să trecem cu bine de acest val. Numărul de copii care au ajuns să fie internaţi în spitale este redus, de asemenea, numărul de copii internaţi la secţiile de terapie intensivă. Asta înseamnă că menţinerea şcolilor deschise a fost o măsură corectă, utilizarea măştii în interior a fost, de asemenea, o măsură corectă şi o vom menţine, în mod evident, până în momentul în care transmiterea aceasta comunitară se reduce foarte mult”, a explicat Rafila.

Astfel, măsurile care ar putea fi ridicate de marți sunt următoarele: certificatul verde nu va mai fi cerut la intrarea în localuri, magazine sau instituții de spectacol, masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, magazinele și localurile ar putea să rămână deschise și după ora 22:00, elevii nu vor mai trebui să urmeze cursuri fizice sau online după incidența COVID sau gradul de ocupare a paturilor COVID, iar angajații nu vor mai fi obligați să facă telemuncă.

Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile?

Acesta a punctat, în context, că nici un membru al Guvernului nu doreşte să menţină cu forţa anumite restricţii, subliniind că nu vrea să facă speculaţii, întrebat dacă organizarea evenimentelor private, cum ar fi nunţi sau botezuri, ar putea intra în prima etapă de relaxare.

„Ele trebuie corelate cu realitatea şi cu protejarea colectivităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. Cred că asta este e conduita responsabilă, echilibru, măsuri de relaxare care sunt monitorizate. Să vedem dacă situaţia se stabilizează sau merge în continuare într-o zonă de favorabilitate şi un nou pas de relaxare. Dacă ridici toate măsurile într-un singur pas, există un foarte mare risc de a de întoarce la restricţii. Ori, ceea ce ne dorim este să nu ne mai întoarcem la restricţii şi să existe sustenabilitate şi predictibilitate pentru toţi agenţii economici şi pentru populaţie în general”, a mai declarat Rafila.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura