Ce mai putem afla nou în legătură cu muzica veche?

Publicul meloman are ocazia să descopere sunete noi și instrumente aproape necunoscute astăzi, într-un nou concert online din Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”, susținut de Ansamblul de Muzică Veche Codex, duminică, 29 noiembrie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu, transmis live pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

Artiștii Ignác Csaba Filip (flaut), László Kovács (fidulă, vioară), Éva Kovács (rebec), Csaba Adorján (fidulă, violă), Zsombor Lázár (fidulă bas, violoncel), Árpád Szőgyör (voce, contrabas, gardon, viola da gamba) și Éva Szabó (flaut, percuție) readuc la viață muzica de bal și atmosfera balurilor aristocrației din Franța, Spania, Italia și Transilvania.

 

 

Makcim Fernandez Samodaiev & Monica Florescu, cofondatori: „Împărtășim cu ocazia acestui concert o descoperire care ne-a entuziasmat: un repertoriu atât de puțin interpretat și cunoscut în România, cu instrumente care astăzi nu se mai folosesc în mod curent. Acest concert vine ca o completare extrem de potrivită a ultimului eveniment propus de noi și care a oferit una din rarele ocazii de a asculta muzică clasică interpretată exclusiv cu instrumente de suflat.

În program sunt incluse lucrări descoperite și cercetate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului Codex, în manuscrise din Europa de Est: Manuscrisul Stark (1689), Jacob Paix (1583), Tabulatura din Dresda, Tabulatura din Levoce (1670), Codex Vietoris;  Johannes Honterus (1498-1549): „Vitam que faciunt” și „Da puer plectrum” din „Odae cum harmoniis”; muzică franceză din cartea de dansuri „Orchesographie de Thoinot Arbeau” (1589); muzică italiană compusă de Orazio Vecchi (1550-1605) și Marco Uccelini (1603-1680); muzică spaniolă din cartea de dansuri „Il ballerino” (1581) de Mario Fabritio Caroso; muzică din Transilvania, precum „Codicele Caioni” (1634-1671) și Manuscrisul din Sfântu Gheorghe (1757).

Eveniment FB: https://www.facebook.com/events/219936302808925

Concertul face parte din seria „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

Ansamblul de Muzică Veche CODEX

 A fost înființat în anul 1996, având în componența sa profesori și studenți ai Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta.

Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.

Ansamblul are o prezență efervescentă în viața muzicală de muzică veche din țară și de peste hotare, participând la cele mai însemnate festivaluri și evenimente muzicale. În 2015, a colaborat pentru concertul de deschidere al Festivalului „George Enescu” alături de Corul Național Madrigal din București.

Despre Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România), stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” ajunge inclusiv la București.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura