FOTO: Ce mai aruncăm pe malul Cibinului? Plastic, mobilier, lână și piei de oaie, sticlă. Se lasă cu cercetare penală

Pe 23 și 25 noiembrie, comisari din cadrul Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu au realizat controale în teren, pe amplasamentul situat pe malul drept al râului Cibin, în Orlat, unde au fost identificate deșeuri provenite din gospodării: menajere, deșeuri de material plastic, mobilier, deșeuri vegetale, lână și piei de oaie, sticlă, etc., precum și deșeuri din construcții/demolări și pământ cu care au fost acoperite parțial și alte deșeuri, pe o suprafață de cca. 5.000 mp.
De asemenea, au fost identificate și urme de incinerare a deșeurilor: inserții de sârmă rezultate din ardere de anvelope.
Aspectele descrise mai sus încalcă prevederile art. 20, alin. (4), (5) și (6) din OUG nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deseurilor, modificată și completată prin OUG nr. 38 din 6 aprilie 2022, respectiv:
(4) Eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop este interzisă
(5) Se interzice incendierea oricarui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect
(6) Îngroparea deșeurilor de orice fel este interzisă,
constituind infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă, potrivit art. 66, alin. (2), lit. e), f) și g) din același act normativ.
Ca atare, au fost sesizate organele de cercetare penală în vederea tragerii la răspundere a făptuitorului (Sesizare penală nr. 1968/28.11.2022, transmisă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu).
De asemenea, a fost impusă măsura de remediere cu termen scadent al deficienţelor constatate către UAT Orlat şi anume: „igienizarea perimetrului afectat de depozitarea ilegală a deșeurilor prin valorificarea/eliminarea acestora către operatori economici autorizați/depozite de deșeuri conforme, cu păstrarea documentelor doveditoare”.
Garda de Mediu Sibiu: „Pentru astfel de practici antisociale menţionate anterior tragem un semnal de alarmă atât persoanelor fizice cât şi juridice şi subliniem faptul că, pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor de orice fel, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Sibiu va proceda la sesizarea organelor de cercetare penală în vederea tragerii la răspundere a făptuitorului/făptuitorilor”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura