Ce activități vor avea loc în Muzeul ASTRA în mini-vacanța de Rusalii

Cu o zi înainte de ziua Rusaliilor, zona Târgului de țară va fi înmiresmată cu mâncăruri tradiționale ale comunităților de oieri din Mărginimea Sibiului.

FOTO: Muzeul ASTRA

La fel ca la Paști, de Rusalii se gătea miel sau noatin, astfel că la Târgul de țară se va prepara ciorbă acră de noatin acrită cu tarhon și înmiresmată cu leuștean, iar ca fel de bază se va prepara drob, alături de cartofi noi și ceapă verde. Așa cum masa de sărbătoare a românilor era una bogată, a îndestulării, cei de la Muzeul Astra doresc să își aștepte vizitatorii cu bucate alese, specifice timpului și sărbătorii.

FOTO: Muzeul ASTRA

Locație: Târgul de țară din Muzeul în aer liber

Data: Sâmbătă, 22 iunie 2024, începând cu ora 10

Târgul comunităților rurale, un program care promovează comunitățile rurale ale județului Sibiu, continuă în zi de mare sărbătoare, a doua zi de Rusalii, cu promovarea comunei Șeica Mare, reprezentativă pentru Valea Târnavelor. Activitatea va începe de la ora 10, când gospodarii Marius și Raluca de la Punctul gastronomic local Șeica Mare, vor începe să gătească preparate savuroase în care folosesc legume și produse ale muncii lor. Se vor prepara mâncăruri pentru masa de sărbătoare: supă de cocoș cu tăiței de casă și leuștean și un preparat legat de masa tradițională de Rusalii când nu lipseau preparatele din carne de oaie: tocana de noatin. Preparatul dulce va fi în ton cu fructele de sezon, pentru că gospodinele vor prepara plăcintă cu vișine.

FOTO: Muzeul ASTRA

Locație: Târgul de țară din Muzeul în aer liber

Data: luni, 24 iunie 2024, începând cu ora 10

Punctele gastronomice locale sunt unități de valorificare a producției primare locale, situate în mediul rural, unde se prepară și se servesc produse alimentare după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final. Sprijinirea acestor puncte gastronomice locale prin utilizarea serviciilor oferite de acestea sunt un sprijin real pentru dezvoltarea lor dar și pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Începând cu ora 12.30, reprezentanții comunității Șeica Mare vor prezenta un spectacol de cântece și dansuri, așa cum odinioară, în seara de sărbătoare, localnicii se adunau la joc. Vor fi în atenția noastră pe scenă membrii Ansamblului Florile Visei, ansamblu înființat în urmă cu 12 ani, având ca profesor coordonator pe Florin Dragotă. Aceștia vor prezenta frumusețea costumului și a jocului popular pe care l-au prezentat în numeroase rânduri și peste mări și țări.

FOTO: Muzeul ASTRA

Vor fi prezenți și producători de produse tradiționale din comuna Șeica Mare care ne vor prezenta produse de carmangerie și produse lactate de la turmele hrănite de pe mănoasele câmpuri ale comunei.

Îndemânarea meșterilor din localitate în prelucrarea lemnului va fi arătată prin etalarea uneltelor manuale dar și a articolelor meșteșugite din lemn care au mare căutare chiar și în ziua de astăzi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura