Câți pasageri au zburat pe de Aeroportul Cluj în iunie? Traficul aerian dă semne de revenire

Traficul aerian a cunoscut o creștere în luna iunie, față de aceeași lună a anului trecut, însă încă nu se apropie de valorile înregistrate în 2019.

Prima lună de vară a adus pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj un număr record de pasageri, în contextul pandemiei de coronavirus. Numărul pasagerilor îl depășește pe cel înregistrat în urmă cu un an, însă e încă departe de valorile înregistrate înainte de pandemie.

Numărul total de pasageri de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj în luna iunie a fost de 130.314, fiind al doilea la nivel național, după Aeroportul Otopeni. Dintre aceștia, 108.410 pasageri au zburat în afara țării și 21.904 pasageri au zburat intern. În luna iunie, traficul total de mișcări aeronave pe aeroport a fost de 1.646, situând aerogara din Clujul pe locul patru național, după Otopeni, Tuzla și Băneasa.

„Pe Aeroportul din Cluj s-a înregistrat o creștere a traficului de pasageri, mai ales pe lunile mai-iunie. În ce privește traficul în primele șase luni, pe Aeroportul Cluj, față de 2019, avem o scădere de 71%, care este în ton cu media scăderii pe plan european și pe plan național, dar, punctual, pe luna iunie, față de iunie 2020, avem o creștere”, a declarat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, pentru monitorulcj.ro.

În primul semestru al acestui an, pe aeroportul din Cluj s-au înregistrat un total de 6.083 de mișcări de aeronave, iar numărul total de pasageri din primele șase luni ale anului se ridică la 384.776.

Care este situația la nivel național?

La nivel național, traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut de la 132.112 în iunie 2020 la 1.006.251 în iunie 2021. În comparație cu valoarea înregistrată în anul 2019, în aceeași lună (2.179.638 pasageri), traficul înregistrat pe aeroporturile din țară a suferit o scădere de 54% luna trecută.

În prima jumătate a anului 2021, pe aeroporturile din România au fost 3.015.761 pasageri, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2020 (4.083.221 pasageri) cu 26,14%.

Traficul va ajunge abia în 2024 la nivelul anului 2019

Directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a declarat că traficul aerian de pe aeroportul clujean s-a înjumătățit odată cu debutul pandemiei de coronavirus. Acesta a precizat că traficul va ajunge la nivelul atins înainte de criză de abia din anul 2024.

„Traficul aerian va ajunge abia în 2024 la nivelul la care a fost în anul 2019. Pandemia a stopat creșterea industriei aeriene, este vorba de cinci ani pierduți. Cu toate acestea, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj merge mai departe, lansând noi destinații și pregătindu- se pentru vremuri mai bune. Sunt făcute totodată, investiții în echipamente unice în Romania”, a declarat David Ciceo, în aprilie 2021.

Certificatul verde digital, introdus la 1 iulie

La 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19. De acum, statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia.

Certificatul digital COVID nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecțiune sau dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situația lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat și din Aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate și au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19.

Certificatele includ un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziție de STS, astfel încât cetățenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura