Câți bani a strâns Fundația Comunitară Sibiu și pe ce au fost cheltuiți

Consiliul Județean Sibiu și Fundația Comunitară Sibiu conlucrează încă de la începutul lunii martie pentru un răspuns cât mai rapid și eficace în județul Sibiu la pandemia de COVID-19.

Primul obiectiv comun a fost întărirea capacității Spitalului Clinic Județean Sibiu, spital COVID. Din alocări bugetare, donații individuale și de la companii s-au strâns deja aproximativ 6,6 milioane de lei, din care sunt în continuă derulare achiziții de materiale de protecție, aparatură și consumabile necesare testării, medicamente, paturi și echipamente pentru extinderea capacității la terapie intensivă.

Din fondurile direcționate direct către spitalul județean achizițiile le face spitalul, iar din donațiile atrase de Fundația Comunitară Sibiu achizițiile se fac direct de către fundație, pe baza necesităților agreate printr-un dialog constant cu conducerea spitalului și cu președinta Consiliului Județean Sibiu.

Strângerea de donații pentru spitalul județean va fi preluată de platforma SolidariPentruSibiu gestionată de Consiliul Județean Sibiu, iar platforma ocomunitate.ro a fundației se va concentra de acum înainte pe construirea unui Fond de Urgență pentru răspuns la criza COVID-19 din care vor fi sprijinite și alte unități medicale din județ, dar și probleme sociale și comunitare, astfel încât eforturile să se completeze și să acopere cât mai multe nevoi.

Fundația Comunitară Sibiu este un aliat de încredere în gestionarea acestei crize. Sunt recunoscătoare echipei FCS că și-a pus în slujba spitalului județean nu numai capacitatea de strângere de fonduri, dar susține și efortul de achiziții, care în această perioadă a însemnat o bătălie zilnică. Toate statele au dintr-o dată aceleași nevoi de produse, astfel că să găsești disponibile testere, măști, ventilatoare, tratamente și să le poți achiziționa rapid este o imensă provocare pe care uniți o gestionăm mai bine”, declară Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Achizițiile făcute zilnic de spital, dar și cele din primele 3 luni ale acestui an, împreună cu stadiul livrărilor se poate consulta la următorul link: https://solidaripentrusibiu.cjsibiu.ro/donatii-utilizare/ La rândul său, Fundația Comunitară Sibiu face transparente achizițiile realizate pe site-ul www.ocomunitate.ro

Până la acest moment donațiile strânse de Fundația Comunitară Sibiu de la cetățeni și companii însumează 2.129.055 lei din care au fost cheltuiți 1.077.990 lei.

Aproximativ 80% din fonduri sunt destinate Spitalului Județean, iar prin acord cu autoritățile, o parte dintre fonduri a fost folosită și pentru echipamente de protecție urgente pentru Ambulanța Sibiu, medicii de familie și alte nevoi ale sistemului medical.

Pentru suma rămasă, prioritățile de achiziție pentru fundație, stabilite de comun acord cu managementul spitalului și autoritățile județene, vor fi: testarea rapidă (destinată prioritar cadrelor medicale, căminelor pentru vârstnici și centrelor sociale), achiziționarea unui video-laringoscop care să deservească secția ATI,  achiziția de medicamente și materie primă pentru producția de viziere. O sumă va fi păstrată ca rezervă pentru eventuale achiziții urgente pe care spitalul nu le poate realiza procedural și alte probleme imprevizibile. Spitalul se va concentra mai departe pe achiziția de materiale de protecție, echipamente și tratamente.

Ne bucurăm, într-un scurt moment de respiro, să putem încheia un prim stadiul din colaborarea cu autoritățile publice locale pentru gestionarea crizei cauzate de COVID-19, și să gândim un plan pe termen mai lung. Printr-o intervenție timpurie, alături de Consiliul Județean Sibiu și Spitalul Județean Sibiu, am reușit să contribuim la depășirea unui prim moment critic, determinat de nevoia unei acțiuni rapide pentru achiziția de echipamente medicale, dar și de criza echipamentelor de protecție. Suntem deosebit de recunoscători pentru răspunsul extraordinar al cetățenilor și al companiilor din Sibiu care ne-au fost alături în aceste clipe. Ne pregătim pentru o situație pe termen lung, în care crizei din domeniul medical i se vor adăuga componente economice și sociale importante. De aceea, vom încerca să folosim cu responsabilitate banii și încrederea acordată de sibieni pentru a răspunde cât mai bine acestui complex de crize, în strânsă colaborare cu autoritățile publice, ONG-urile și companiile locale. Sibiul va trece cu bine și peste această perioadă pentru că are o comunitate puternică, antrenată pentru implicare”, declară Ciprian Ciocan, directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura