În primele opt luni de mandat, preşedintele Klaus Iohannis a făcut 20 de vizite oficiale în străinătate în 12 ţări, precum Franţa, Spania, Belgia şi Italia, petrecând 34 de zile în afara graniţelor, iar alte 16 zile s-a aflat în vacanţe în SUA, Portugalia şi Germania.
Klaus Iohannis a întreprins, ca preşedinte al României, vizite în 12 ţări din Europa, de la preluarea mandatului şi până acum. Este vorba despre Belgia (şase vizite), Franţa (două vizite), Italia (două vizite), Polonia (două vizite), Ucraina, Letonia, Croaţia, Serbia, Republica Moldova, Germania, Spania şi Austria. În total, au fost 34 de zile petrecute de preşedinte în afara graniţelor, în cele 20 de vizite făcute în străinătate.
Prima deplasare a şefului statului a fost în ianuarie, la Paris, la „Marşul Solidarităţii”, eveniment organizat după atacurile teroriste din capitala Franţei, care au avut loc la începutul acestui an. Imediat după aceea, Klaus Iohannis a făcut prima vizită oficială ca preşedinte, în Regatul Belgiei.
În luna februarie, Klaus Iohannis s-a aflat în vizite oficiale în Franţa, Republica Moldova şi Germania şi a participat şi la primul Consiliu European informal. În vizita de la Paris, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său, Francois Hollande, în cadrul discuţiilor şeful statului solicitând Franţei sprijin pentru aderarea la spaţiul Schengen. Cu această ocazie, preşedintele a avut şi primele sale discuţii oficială cu români stabiliţi în afara graniţelor, participând, la sediul Ambasadei României, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din Franţa. De altfel, Klaus Iohannis a avut astfel de întâlniri cu românii stabiliţi în afara ţării la finalul majorităţii vizitelor sale în alte state.
O vizită importantă a fost şi cea din Germania, unde preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, printre subiectele abordate fiind atât aderarea României la Spaţiul Schengen, cât şi lupta împotriva terorismului. De altfel, acesta din urmă a fost şi subiectul reuniunii Consiliului Eurpean informal din februarie, prima astfel de reuniune la care a participat Klaus Iohannis. În cadrul discuţiilor a fost abordat atât subiectul luptei antiteroriste, cât şi cel privind relaţia Uniunii Europene cu Rusia, după conflictul din Ucraina.
Klaus Iohannis a făcut şi o vizită oficială în Ucraina, în luna martie, în timpul căreia s-a întâlnit cu omologul său, Petro Poroşenko. În cadrul discuţiilor, Iohannis a afirmat că România susţine în continuare menţinerea sancţiunilor Uniunii Europene la adresa Rusiei, după conflictul provocat de anexarea pensinsule Crimeea. Tot în luna martie, preşedintele a mai vizitat şi Polonia, dar a participat şi la reuniunea Consiliului European de primăvară.
În aprilie, preşedintele a plecat din ţară pentru Consiliu European Extraordinar de la Bruxelles, dar şi pentru o vizită în Italia, unde locuieşte cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor.
În luna mai, şeful statului a participat, la Gdansk, în Polonia, la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar o săptămână mai târziu a făcut a doua vizită în Italia, la ExpoMilan, iar apoi la Vatican, unde a petrecut trei zile. În cadrul vizitei de la Vatican, preşedintele s-a întâlnit pentru prima oară şi cu Papa Francisc, adresându-i acestuia o invitaţie de a veni în România. Iohannis a mai participat şi la summitul Parteneriatului Estic din Letonia.
În iunie, Iohannis a revenit la Bruxelles, pentru summitul UE-CELAC, dar şi pentru Consiliul European de vară, şi a făcut o vizită oficială în Croaţia.
Preşedintele a mai avut vizite oficiale în Spania, Serbia şi Austria, în luna iulie.
În Spania, preşedintele s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea, cu premierul spaniol, dar şi cu reprezentanţi ai comuităţii de români. În cadrul discuţiilor oficiale, Iohannis a abordat şi subiectul dublei cetăţenii română-spaniole, însă a declarat că „nu există o soluţie foarte simplă”. În Austria, Iohannis a participat la festivalul de la Salzburg, la invitaţia omologului său, Heinz Fischer.