Cât de tradiţionalişti sunt parlamentarii? Un deputat liberal de Sibiu, printre cei care au cerut anchetă pentru clipul “Copiii referendumului”

Deputatul PNL de Sibiu Nicolae Neagu, alături de alţi 14 parlamentari, a reclamat autorităţilor agenția de publicitate care a scos un clip anti-referendum numit „Copiii referendumului”. Ei au cerut autorităților să verifice dacă nu cumva copiii care au apărut în clip au fost exploatați.

Spotul este inspirat din serialul „Povestea slujitoarei”, o distopie în care femeile rămân fără drepturi și sunt obligate să facă copii pentru un regim totalitar.

Lista parlamentarilor reclamanţi

Jurnalistul Vlad Petreanu a făcut publică, pe blogul său, lista deputaților și senatorilor care au reclamat clipul agenției Papaya Advertising.

„Copiii folosiți în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinților pentru a filma în acest videoclip și dacă s-a respectat interesul superior al copiilor? Vă rugăm să dispuneți o anchetă prin care să cercetați dacă copiii din spotul publicitar au avut acordul părinților la filmarea acestuia, dacă a existat o situație de exploatare a acestora sau dacă acești copii au fost abuzați emoțional sau economic”, se arată în adresa trimisă de Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților la trei zile după referendumul care a fost invalidat.

Semnează un total de 15 parlamentari, 13 deputați și doi senatori, dintre care zece de la PNL, trei de la PSD, unul de la ALDE și unul de la Minorități. Din cei 15 semnatari, 10 sunt de la PNL: Cupșa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheș Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniță Antoneta, Neagu Nicolae. Trei sunt de la PSD – Jivan Luminița-Maria, Titus Corlățean, Gabriel-Beniamin Leș -, unul de la ALDE (Cătăniciu Steluța-Gustica) și unul de la Minorități: Groșaru Andi-Gabriel.

Nicolae Neagu, deputat PNL de Sibiu, se numără printre semnatarii reclamației

Şeful agenţiei de publicitate, audiat

Ieri, şeful agenţiei de publicitate Papaya Advertising, Robert Tiderle, care a lansat clipul, prin care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, a fost audiat la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale, în urma plângerii. Robert Tiderle a spus că sesizarea de la poliţie a fost depusă de către Autoritatea pentru Protecţia Copilului după memoriul parlamentarilor. Tiderle spune că părinţii copiilor au acceptat participarea şi au semnat contract.

„A fost o interpelare, un grup de 13 parlamentari către Autoritatea pentru Protecţia Copilului, să se verifice dacă copiii care au participat la filmare au avut acceptul părinţilor şi dacă au fost abuzaţi emoţional sau economic. Economic, nu ştiu cum poţi să abuzezi un copil. Nici dânşii de la poliţie nu ştiu. Poate că vom afla. Aş vrea să spun clar că poliţia nu are nicio vină şi nicio legătură cu aberaţia asta. S-au trezit cu o petiţie de la Autoritate, unde s-a ataşat acel memoriu depus de 13 parlamentari, la telefon mi-au spus 12, care se pare că sunt 15”, a declarat Robert Tiderle, la ieşirea din sediul Poliţiei, unde a fost audiat.

Ce conţine clipul controversat

Mesajul clipului era transmis prin imagini care reproduceau scene din „Povestea slujitoarei”, un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi.

În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, dată la care a avut loc referendumul. Apoi, aceştia asistau la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce semăna cu zona Palatului Parlamentului. Spotul se încheia cu mesajul „Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă”, #boicot.

Dragoş Stanca, reacţie la plângerea parlamentarilor

Antreprenorul şi omul de comunicare Dragoş Stanca a reacţionat cu privire la plângerea depusă la poliţie de parlamentari împotriva agenţiei de publicitate Papaya Advertising, pentru clipul „Copiii referendumului“.

Dragoş Stanca, președinte al Biroului Român de Audit Transmedia, organism ce reunește principalii publisheri din România.a reacţionat după ce parlamentarii au depus plângere privind clipul „Copiii referendumului“, prin care agenţia Papaya a îndemnat la boicotul referendumului pentru familia tradiţională. Astfel, Stanca e de părere că „întreaga industrie media şi comunicare, cu organizaţiile ei, ar trebui să condamne public acest gest“. „Nu stiu despre voi, dar eu nu vreau să trăiesc într-o ţară în care să ajung să dau cu subsemnatul la Poliţie – la Direcţia Pentru Investigaţii Criminale (say, what?) – pentru o campanie de comunicare (bună, rea, discutabilă, pe gustul meu sau nu, e total irelevant câtă vreme nu a încălcat vreo lege) doar pentru că nu le e pe plac unora care, vremelnic, au ajuns prin Parlament. Oricât şi-ar dori unii, azi, să o reînvie, Republica Socialistă România e istorie. Şi istorie trebuie să râmână“, a fost mesajul acestuia.

sursa video: petreanu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura