România are un „profil african” în privința vaccinării și a gestionării pandemiei. „Este o certitudine că Omicorn este o amenințare foarte serioasă”, atrage atenția epidemiologul Octavian Jurma.
„În doar o săptămână, B.1.1.529 (Omicorn) a trecut din anonimatul sutelor de variante cu mutații numeroase, la varianta sub monitorizare (VUM sau VBM) și apoi direct la VOC (varianta care produce îngrijorare), primind propriul său nume oficial. Din fericire, nu avem în acest moment motive de ingrijorarea clinică (forme mai grave de boală, ocolirea protecției individuale după vaccin sau după boală, etc)”, a explicat Jurma.
Chiar și așa, Omicron reușește să producă un nou val epidemic la mai putin de două luni după ce Delta a lăsat în urmă o populație cu un procent foarte mare de imunizare prin infectare, Africa de Sud având rata de vaccinare de 35%, precizează epidemiologul, iar faptul că noua tulpină reușește să depășească cu atât de multă ușurință imunitatea dobandită după infectarea cu Delta, declanșează multiple semnale de alarmă.
Rata de vaccinare din România, la fel ca cea din Africa de Sud
Astfel, în contextul ratei mici de vaccinare împotriva Covid-19, România are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud, din acest motiv, noua tulpină fiind îngrijorătoare pentru țara noastră, conform explicațiilor epidemiologului Jurma: „Avem o rată mică de vaccinare și o rată uriață de infectare după un val Delta devastator”.
Având în vedere această situație, Octavain Jurma atrage atenția asupra faptului că probabilitatea ca Omicorn să ajungă în România cu oacazia sărbatorilor este de 100%. Conform epidemiologului, tulpina sud-africană va fi identificată în România prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.
Îngrijorarea și măsurile, justificate
„Încă este prea devreme să spunem dacă Omicron este suficient de robustă pentru a produce un nou val pandemic în țările din Europa, însă debutul său fulminant pe radarul COVID-19 într-un spațiu aflat înca sub supremația Delta justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum.
Dacă însă Omicron va confirma aceste îngrijorări, este foarte probabil că valul 5 va fi produs de o nouă tuplină, așa cum ne așteptam și că va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa”, a mai spus Jurma.