Castra Barbarorum la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează evenimentul CASTRA BARBARORUM (taberele barbarilor), un demers dedicat patrimoniului cultural arheologic, inițiat în cadrul programului „Animă ASTRA! 2023”.

Foto: Muzeul ASTRA

Evenimentul va fi pus în scenă până duminică, 9 iulie, și are ca scop reconstituirea unor scene importante din viața cotidiană din antichitate și din meșteșugurile specifice antichității.

Participă membrii Asociației Culturale Omnis Barbaria, și Ars Fabrilis Oficina (atelier de lemnărit la strung antic), care vor anima atmosfera din Muzeul în aer liber (și) prin vestimentația lor inspirată din perioada antică, dar și prin atelierele & meșteșugurile pe care le practică.

Foto: Muzeul ASTRA

Astfel, în zona Sectorului de Prelucrare a Metalelor (în apropiere de zona Etno Tehno Parc), în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor avea loc activități demonstrative, desfășurate sub forma unor ateliere de reconstituire istorică şi arheologie experimentală, prin intermediul cărora se vor confecționa obiecte de uz casnic, unelte meșteșugărești, unelte agricole, precum și piese de armament, reproduse fidel după cele descoperite în siturile arheologice.

Atelierul de olărit ilustrează confecționarea prin modelare cu mâna, a vaselor și obiectelor casnice de lut din antichitate și reconstituie procesul tehnologic de ardere a vaselor de lut.

Foto: Muzeul ASTRA

Atelierul de fierărie antică prezintă confecționarea uneltelor meșteșugărești, uneltelor agricole, armamentului și echipamentului militar.

Atelierul meșteșugăresc de lemnărit exemplifică modalitatea de prelucrare a lemnului cu ajutorul uneltelor de mână specifice epocii antice, dar și cu ajutorul unor instalații acționate de forța umană: strungul și scaunul de cuțitoit. Se vor confecționa vase de lemn și cozi pentru unelte agricole și meșteșugărești

Foto: Muzeul ASTRA

Atelierul de prelucrare a firelor textile și a pieilor de animale, folosite la confecționarea vestimentației, încălțămintei și a unor elemente componente a instrumentarului meșteșugăresc, ilustrează procesul de țesere la război vertical, vopsirea firelor textile și argăsirea pielor.

Atelierele vor fi însoțite de spații expoziționale care prezintă aspecte de viață cotidiană, militară și a tehnologiei de epocă, ale civilizaților antice (celți, daci, sarmați, germanici): tipologia vaselor și instrumentarul gastronimic prin amenajarea unei bucătării antice, procesul tehnologic, uneltele și produsele finite rezultate din activitatea meșteșugarilor, dar și armamentul și echipamentul folosit de războinici.

Atelierele se vor desfășura zilnic, până duminică, 9 iulie, între orele 11:00-13:00 şi 14:00-18:00.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura