Câștig dublu pentru Sibiu

Sibiul, pe harta domeniului cardio-vascular prin medici de top și politică!

La inițiativa deputatului UDMR de Sibiu, Zacharie Benedek, conducerea Spitalului Clinic de Urgență Sibiu, cu acceptul șefilor Consiliului Județean, a reușit să angajeze primul chirurg cardio-vascular din istoria spitalului sibian, dr. Gabriela Cozmanciuc. Un medic român plecat de mai mult timp în străinătate, cu o reputație foarte bună în domeniul cardio-vascular, dar care, din motive de familie, a decis să revină în țară. A ales Sibiul și spitalul public!

Mai mult, proiectul gestionat de Cornel Bechea, directorul spitalului sibian, și sprijinit de președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, în colaborare cu dr. Cozmanciuc, a început să se dezvolte, astfel că instituția sanitară a primit din vară și până acum, sub formă de donație din partea Institutul Național de Chirurgie Cardiacă și Intervenție Cardiologică (INCCI) Luxembourg, o donație de peste un milion de euro în aparatură medicală de ultimă generație pentru dezvoltarea unui compartiment de specialitate la Sibiu.

Pas important

Astfel, pacienții sibienii nu vor mai fi trimiși, de la anul, la spitalele de specialitate de la Fundeni, Cluj sau Tg. Mureș. Este un pas extrem de important pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, deoarece achiziția acestor echipamente medicale din bani publici sau sponsorizări ar fi fost o misiune aproape imposibilă.

Trecutul sibian al soțului și atracția pentru Sibiu

Ieri, în cadrul ceremoniei de prezentare a donației din partea luxemburgheză au fost făcute mărturisiri importante despre acest proiect al spitalului și despre donație.

„În luna ianuraie 2019, un prieten foarte bun – ne cunoaștem de 20 de ani -, Zacharie Benedek, m-a sunat și mi-a spus că un medic cardio-vascular român vrea să revină în România și dacă spitalul sibian este interesat în a colabora. Lucrurile au evoluat rapid și astăzi suntem toți aici. Trebuie spus că acest proiect pune Sibiul pe harta în domeniul cardio-vascular. Totodată, responsabilii spitalelor de specialitate din Cluj și Tg. Mureș ne-au transmis că nu mai au locuri pentru pacienții din zonă și să încercăm să îi tratăm la Sibiu“, a afirmat Cornel Benchea, directorului Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Deputatul UDMR de Sibiu, Zacharie Benedek, ne-a oferit în exclusivitate detalii despre această inițiativă devenită realitate. „Prin intermediul unei cunoștințe comune, am aflat că doamna doctor Gabriela Cozmanciuc vrea să revină în România și varianta cea mai potrivită ar fi rețeaua medicală publică. Atunci, din discuțiile pe care le-am avut cu ea am decis că patru variante sunt cele mai la îndemână, spitalele de specialitate din Sibiu, Bistrița, Harghita și Covasna. Totodată, discutând cu directorul spitatului, Cornel Bechea, și președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, s-a ajuns la soluția unei colaborări cu instituția medicală sibiană“, a spus sibianul Benedek Zacharie, pentru Mesagerul de Sibiu.

Tot în cadrul evenimentului de la Consiliul Județean, președintele Daniela Cîmpean a adresat cuvinte de mulțumire deputatului sibian Zacharie Benedek. „Vreau să-i mulțumesc domnului Benedek, care înțelege că sănătatea nu are culoare politică. Mai mult, ne-a ajutat de câtre ori am avut nevoie în probleme privind județul Sibiu“, a spus președintele CJ.

Dr. Gabriela Cozmanciuc a acumulat experiență la Paris, în Elveția și SUA. „Am decis să mă întorc din motive familiale: sunt singurul copil al părinților. Am dorit să revin la București, Timișoara sau Sibiu. Am ales Sibiul pentru două lucruri: aici se află un centru de cercetare cu o foarte bună perspectivă de dezvoltare în domeniul chirurgiei cardio-vasculare și faptul că soțul meu, în 2001, a lucrat la Sibiu în cadrul societății Rehau de la Cisnădie. Ne dorim ca în viitorul apropiat să putem trata pacienții local, la Sibiu, și un prim pas în acest sens este această donație generoasă de echipamente pentru Spitalul Județean. Legătura mea cu România este permanentă, activitatea mea internațională mi-a permis să mă dezvolt profesional, dar revin constant în țară pentru pacienții mei. De aceea, m-a bucurat propunerea de la Sibiu, sunt astfel tot mai aproape de ei și pot ajuta acolo unde este cel mai mult nevoie de competențele mele“, susține medicul, care are un contract pe durată determinată cu SCJU Sibiu.

Spitalul Județean aduce medici de valoare

Chirurgul Victor Costache, propus ministru al Sănătăţii, este dorit de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu să vină să lucreze ca specialist în chirurgie cardiovasculară la Spitalul Judeţean, în condiţiile în care el a lucrat în ultimii ani la Polisano. De altfel, acesta și-a depus dosarul pentru un post în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, ca soluție de rezervă, în caz că nu va ajunge ministrul Sănătății din partea PNL. „Mi-aş dori din tot sufletul ca în Spitalul Judeţean să fie medici de talia doctorului Costache, să vină şi să fie şi dl. doctor Costache şi să vină şi doamna dr. Cozmanciuc. Ce pot să vă asigur este că doamna dr. Cozmanciuc, într-o formulă sau alta, va rămâne în Spitalul Judeţean şi va dezvolta acest proiect, dacă şi dânsa îşi doreşte, pentru că noi o dorim şi dacă dl. dr. Costache va câştiga acel concurs şi va vrea în continuare să vină, este binevenit şi dumnealui la Spitalul Judeţean“, a declarat preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean. Victor Costache şi-a făcut specializarea în Franţa, iar în urmă cu cinci ani s-a întors în România, la spitalul privat din Sibiu.

Donație de un milion de euro

Spitalul Județean Sibiu și Consiliul Județean au anunțat primirea unei donații substanțiale de echipamente medicale din partea INCCI Luxembourg. Donația a fost facilitată de către Lions Club Luxemburg XENIUM, ROMLUX (România Luxemburg Business Forum Asbl) și Lions Brukenthal Sibiu. Donația reprezintă un prim pas în implementarea la Sibiu a proiectului „SOS – Aorta“, care are ca obiectiv creșterea calității serviciilor medicale de urgență cardiovasculară pentru locuitorii județului Sibiu și județelor limitrofe. „Aparatura primită va contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu”, a precizat Cornel Benchea.

Donația a fost propusă de către dr. Gabriela Cozmanciuc, membru și examinator în Consiliului European de Chirurgie Vasculară (ESVS), medic primar chirurgie cardiovasculară, cu 25 de ani de experiență chirurgicală internațională.

GABRIELA COZMANCIUC | medic: „Proiectul SOS-Aorta are menirea de a acoperi un deficit de servicii cardiovasculare (anevrisme aortice (AA), sindroame aortice acute (SAA), incluzând disecția aortică (DA), hematoamele intramurale, ulcerul aterosclerotic penetrant, traumatismele aortei, pseudoanevrisme, afecțiuni aterosclerotice și inflamatorii, precum și boli genetice și anomalii congenitale (de exemplu, coartacția de aorta, anomalii congenitale ale rădăcinii aortice), pacienți cu traumatisme) pentru județul Sibiu, dar și Alba, Vâlcea, Hunedoara. Către SCJU vin săptămânal între 6 și 10 pacienți cu boli cardio-vasculare severe (și aprox. 400 anual), care nu pot fi tratați, respectiv operați la SCJU și sunt direcționați către alte unități medico-sanitare, cum ar fi spitalul din Târgu Mureș, unde intră pe listele de așteptare.“

„Lions Club Luxembourg Xenium, RomLux Business Hub, Consulatul Luxemburgului din Sibiu și spitalul INCCI Luxemburg sunt foarte fericiți și mândri că pot susține eforturile dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară, doamnei Daniela Cîmpean, președinte județean din Sibiu și directorului Cornel Benchea pentru îmbunătățirea asistenței medicale în chirurgie cardiacă și vasculară la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Acesta este un prim pas care creează premisele pentru etapele următoare și care ar putea conduce la implementarea proiectului de referință (SOS-Aorta) pentru o populație de peste 1.300.000 de locuitori (Sibiu și județele limitrofe) cu scopul de a beneficia în viitor de tratament chirurgical la cele mai înalte standarde”, spune Isabelle Lahr, președintele Lions Club Luxemburg Xenium.

 „Pentru prima oară în județul Sibiu, se creează premisele ca în spitalul public să se poată furniza servicii superioare de intervenție chirurgicală și în cazul patologiilor cardiovasculare, astfel încât ele să fie accesibile și în afara mediului privat, unde știm că deja se efectuează cu succes. Consiliul Județean Sibiu a făcut demersurile necesare proiectării Unității de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTAC) – un echivalent al ATI-ului dedicat pacienților cu patologie cardiacă”, a declarat președintele Daniela Cîmpean.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*