Caschete și vendete

Scandalul de la Poliția Sibiu a atins paroxismul! Comisarul șef Tiberiu Ivancea semnează destituiri pe bandă rulantă și aceste destituiri se referă la un singur polițist – Marian Răduinea.

După numai o zi de când o instanță s-a pronunțat, suspendând ultima destituire a polițistului Răduinea, acesta din urmă a fost din nou destituit de același comandant. Motivele deciziei scoase la repezeală din cascheta lui Ivancea sunt ambigue și par a nu avea consistență: „comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției“ și „încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicțiile stabilite prin lege“. Motivul adevărat poate fi, mai degrabă, faptul că agentul Marian Răduinea a avut tupeul să-l sancționeze pe Ivancea pentru că a parcat ilegal propriul autoturism, cel puțin așa susțin reprezentanții sindicatelor din Poliție care îl apără pe Răduinea.

Apel la ministru

Judecătoria Sibiu a admis, pe 12 noiembrie, cererea de chemare în judecată formulată de Răduinea în contradictoriu cu IPJ Sibiu, și a dispus suspendarea dispoziției emisă de șeful IPJ Sibiu, prin care acesta din urmă l-a demis pe agentul incomod, până la pronunțarea instanței de fond.

Reacția lui Răduinea după ce a aflat că este din nou pus pe liber a fost promptă și extrem de virulentă: „Îmi pun întrebarea: acest om este testat psihologic? IGPR este de acord cu acest comportament? Ca și prima, și această «cercetare» este ca urmare a unor răzbunări personale. Imaginea poliției din Sibiu nu mai contează pentru doamna ministru? Chiar nu vede nimeni că acest șef de poliție și-a pierdut controlul?“, a comentat Răduinea.

MARIAN RĂDUINEA | polițist: „Mă amuză situația și aștept să văd când se va implica cineva să scape acest oraș de un om care nu mai poate garanta pentru siguranța oamenilor! De câte ori mă poate destitui, oare ghicește cineva?“

Adevăr sau răzbunare?

De fapt, între cei doi există un conflict ce pare a nu avea sfârșit. Nu mai puțin de șase cercetări disciplinare au fost dispuse în ultima perioadă de inspectorul șef, iar Răduinea le-a adus în atenția procurorilor anticorupție, afirmând că se simte „hărțuit și torturat“. Mai mult, pe rolul instanțelor de judecată sunt multe procese în care cei doi se războiesc. Este evidentă neimplicarea IGPR în acest conflict care putea fi tranșat de multă vreme, în ciuda faptului că la nivel central a fost constituită o comisie care se ocupă de acest caz. Tiberiu Ivancea i-ar fi promis lui Răduinea că îl va demite „de șapte ori“, dacă va fi nevoie, potrivit unor surse din Inspectoratul de Poliție.

Marian Răduinea

Mesagerul de Sibiu a solicitat un punct de vedere al conducerii IPJ Sibiu privitor la destituirea cu repetiție a lui Marian Răduinea.

„Având în vedere prevederile  art. 2, lit. c) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, care stipulează faptul că «prin informație cu privire la datele personale se înțelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă», vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră vizează o persoană fizică identificată, motiv pentru care considerăm că un punct de vedere referitor strict la persoana în cauză ar aduce atingere legislației privind protecția datelor cu caracter personal. În acest context, facem următoarele mențiuni:

Polițistul este funcționar public cu statut special și exercită atribuțiile stabilite pentru Poliția Română prin lege, ca instituție specializată a statului.

Calitatea de polițist se dobândește și se pierde în condițiile prevăzute de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului cu modificările și completările ulterioare.

Orice polițist răspunde în condițiile legii pentru modul în care își execută atribuțiile de serviciu.

Încălcarea de către polițist cu vinovăție a îndatoririlor de serviciu angajează răspunderea sa disciplinară, materială, civilă sau penală, după caz.

Sancțiunile disciplinare se stabilesc și se dispun de șeful inspectoratului numai după cercetarea prealabilă și după consultarea consiliului de disciplină, cu excepția sancțiunilor prevăzute la art. 58 alin. 1 lit a) si b) (mustrarea scrisă,  diminuarea drepturilor salariale), care pot fi aplicate fără consultarea consiliului de disciplină.

Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate polițistului sunt prevăzute de art. 58 din aceeași lege, se aplică gradual, iar în vederea stabilirii acestora se ține cont de activitatea desfășurată de polițist anterior, de împrejurările în care abaterile au fost săvârșite, de cauzele, gravitatea și consecințele acestora, de gradul de vinovăție a polițistului, precum și de preocuparea sa atât  pentru înlăturarea urmărilor faptelor comise, cât și pentru conformarea la normele legale prevazute de actele normative în vigoare“, ne-a transmis Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliției sibiene.


Ovidiu SCUTELNICU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura