Despre războiul deschis p
urtat între Primărie şi conducerea liceului din Sălişte am amintit în alte ediţii ale Mesagerului.Casa de Cultură, de fapt fostul cămin cultural, a ajuns în administrarea unei firme care practic a transformat-o în restaurant. Nici asta nu ar fi o problemă, dacă ne gândim că şi înainte, aici, la fostul cămin cultural se organizau nunţile şi botezurile din zonă. Deşi este denumită pompos Casă de Cultură „Onisifor Ghibu”, şi acum se organizează aici astfel de petreceri. Numai că la preţuri mult mai mari. Mai mult, primarul Banciu se laudă cu renovarea pe bani publici a clădirii în discuţie şi în în publicaţia „Vatra Mărginimii”, al cărei fondator este.
16.000 de euro pentru o nuntă
„Am fost directorul căminului cultural până în anul 2007. Se organizau nunţi aici, însă se plătea o chirie pe sală de 350 de lei şi oamenii îşi aduceau produsele, bucătari şi ospătari din familie, pentru a ieşi cu cheltuieli cât mai mici”, povesteşte fostul director Alexandru Tărtăreanu. În prezent, se poate spune că preţul unei nunţi organizate la fostul cămin cultural din Sălişte este comparabil cu cel al unui restaurant bun din Sibiu. Ilie Marcu, omul de afaceri care administrează firma de catering agreată de Primărie, spune că un meniu este de 120 de lei pentru o persoană. Nu mai poate fi vorba de bucătari proprii sau de rude care să ajute ca ospătari. În afară de preţul meniului, se mai adaugă chiria pe sală impusă de o hotărâre a Consiliului Local din 2010, şi care ajunge la 1.500 de lei, plata curentului electric, costurile băuturilor, a muzicii etc. În total, o nuntă de 500 de persoane poate ajunge la 70.000 de lei, adică peste 16.000 de euro.
Filiera „Tilişca”
În anul 2010, printr-o hotărâre a Consiliului Local Sălişte, s-a stabilit ca tariful de închiriere a Casei de Cultură pentru nunţi să fie majorat de la 350 de lei până la 1.500 de lei. „Din 2008 şi până în prezent nu ştiu de vreo altă hotărâre care să închirieze locaţia firmei lui Ilie Marcu”, spune consilierul Gheorghe Manea. Firma care organizează evenimente la Casa de Cultură din Sălişte este Mark Catering Arte SRL din Tilişca. Întâmplător sau nu, tot din Tilişca se trage şi primarul Banciu. Firma a fost înfiinţată în anul 2008, iar datele de la Registrul Comerţului arată că cifra de afaceri a crescut simţitor an de an, în condiţiile în care firma amintită are un singur angajat.
Primarul, amestecat personal în organizare
Nemulţumirea localnicilor pare îndreptăţită. Căminul cultural devenit Casă de Cultură a rămas locul unde se organizează nunţile din zonă. Preţul este mult mai mare însă. „Mai bine reparau pavajul stricat, dacă tot au pus tarifele astea”, spune fostul director Alexandru Tărtăreanu, referindu-se atât la pavajul de pe străzile din jur, dar mai ales la cel aflat chiar în faţa Casei de Cultură. Reprezentanţii Primăriei au pus la dispoziţie cu multă amabilitate numărul de telefon al celui care organizează nunţile, adică Ilie Marcu, şi ne-au precizat că trebuie depusă o cerere la primar pentru rezervări. Primarul Banciu nu a putut fi găsit pentru a oferi unele lămuriri în această problemă.
Inaugurată de Ziua Femeii
La sala de nunţi s-a lucrat din greu în anii 2007-2008, cu fonduri de la bugetul propriu al localităţii. În total, municipalitatea a cheltuit aproximativ 300.000 de lei, aşa după cum declara, pe la sfârşitul lunii februarie 2008, edilul Teodor Banciu. „Salonul este un spaţiu foarte modern, care, spun eu, îi va uimi plăcut pe sălişteni, deoarece vor avea parte de o zi a nunţii cu totul deosebită. Era nevoie de o astfel de locaţie la noi în oraş”, spunea Banciu înainte de marea petrecere de pe 8 martie 2008.
700
de locuri este capacitatea sălii de la Casa de Cultură
Primar Teodor BANCIU | în ziarul “Vatra Mărginimii”
“Ştiu că uneori, dintr-un patriotism local justificat, unii locuitori ai Mărginimii, ai comunelor ce compun această zonă nu sunt tocmai mulţumiţi de faptul că Săliştea poartă numele de Capitală Culturală şi Spirituală a Mărginimii. Eu nu văd această catalogare drept un punct de pornire pentru instaurarea unei concurenţe întreţinută de orgolii. Faptele o dovedesc, iar în cronici stă scris că încă din zorii istoriei locale Săliştea Sibiului a fost o vatră de cultură românească.”