Casa Artelor din Sibiu și-a deschis oficial porțile. Peste 200 de meșteșugari vor fi susținuti în primul an de activitate

Ziua de 7 mai 2024 marchează finalul celor 4 ani de renovări a Casei Artelor din Sibiu și inaugurarea oficială a acestui spațiu educațional și de cultură, un proiect al Muzeului ASTRA din Sibiu, cu sprijinul partenerilor locali și internaționali.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Astăzi Casa Artelor a fost deschisă oficial pentru public.

Casa Artelor este primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească. Obiectivele acestui centru vizează în principal sprijinirea meșteșugarilor din România, asigurarea unui spațiu educațional în care artiștii români să poată învăța cum să transforme pasiunea lor într-o afacere prin organizarea unor cursuri și ateliere multidisciplinare, dar și asigurarea unui spațiu expozițional și a unei galerii de artă cu vânzare pentru produse atent curatoriate de echipa muzeului.

Foto: Mesagerul de Sibiu

 

La evenimentul de astăzi au participat, pe lângă echipa Muzeului ASTRA, președinta Consiliului Județean, Daiela Cîmpean, Ministrul Culturii Raluca Turcan, Directorul Teatrului Radu Stanca, Constantin Chiriac și reprezentanții norvegieni ai partenerilor de proiect.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Deasememenea cei prezenți în Piața mică au putut asista la ateliere practice de prelucrare a lemnului, oferite de meșteșugari în domeniu.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Investiția totală a fost de aproximativ 3 milioane euro (dintre care 2,2 milioane euro finanțare nerambursabilă) și a inclus renovarea completă a Casei Artelor, clădire de patrimoniu din Piața Mică a Sibiului și transformarea ei în spațiu pentru organizarea de ateliere de meșteșugărit, o Galerie de Artă Populară de unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de artizanat, dar și o cafenea culturală amenajată la parterul casei.

Foto: Mesagerul de Sibiu

 

Peste 200 de meșteșugari vor beneficia în acest an de cursuri și sprijin din partea echipei Casei Artelor și mii de români vor putea interacționa cu arta folclorică românească în spațiul din centrul Sibiului.

„Este un moment istoric pentru domeniul cultural din România și o asumare a unei imense responsabilități pentru publicul larg, dar și pentru meștesugarii care își doresc să asigure o continuitate artei lor. Ne dorim să fim un intermediar între meșteșugari și publicul românesc, să curatoriem arta folclorică românească și să susținem eforturile acelor artizani tradiționali care încă aleg să își promoveze arta într-o formă autentică. Muzeul ASTRA, devine, practic, prima instituție muzeală din România și printre puținele din Europa acreditate să certifice competențele meșterilor populari – acești garanți ai valorilor identitare – să formeze generațiile viitoare și să asigure un viitor pentru ceea ce ne reprezintă cu fală în Europa și în lume. Mulțumiri merg către toți partenerii implicați și, în mod special, către echipa-fenomen a Muzeului ASTRA care a înțeles că scopul unui muzeu este cu adevărat atins atunci când reușim să dăm viață exponatelor” a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Inițiativa face parte din Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Educație prin meșteșugărit pentru copiii din Sibiu și nu numai 

Mii de copii din județul Sibiu și din toată țara vor putea participa începând din acest an la ateliere de meșteșugărit în cadrul Casei Artelor și vor descoperi arta tradițională românească, printr-un demers al Muzeului ASTRA din Sibiu de a asigura perpetuarea meșteșugurilor românești. Copiii vor interacționa cu meșteșugari și vor învăța să lucreze cu lemn, lut, vor învăța să picteze motive folclorice românești și să coasă ii și ștergare tradiționale.

Foto: Mesagerul de Sibiu

 

Un viitor pentru artizanatul românesc

Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc și prin Galeria de Artă Populară, unde meșteșugarii din România își vor putea comercializa obiectele.

Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemenea, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul 1 al clădirii vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura