La Palatul Brukenthal din Avrig a debutat în acest weekend Festivalul Cartofului.
Foto: Palatul Brukenthal Avrig
Timp de o lună, până în data de 8 octombrie, cei care vor vizita Palatul Brukenthal din Avrig se pot bucura de diverse activități, dedicate cartofului, dar și de meniuri speciale pe bază de cartofi.
Ideea realizării Festivalului Cartofului la Palatul Brukenthal din Avrig a pornit de la faptul că mai multe cercetări complexe evidențiază faptul că în anul 1776, guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, introduce cartoful între plantele cultivate pe domeniile sale de la Avrig, acestea fiind primele dovezi referitoare la cultura cartofului în Transilvania.
Foto: Palatul Brukenthal Avrig
„Pentru că, aici în Transilvania, prin grădinile noastre s-au plantat primii bulbi de cartofi, credem că avem datoria morală de a marca așa cum se cuvine perioada recoltării cartofilor și, la fel ca în sezoanele anterioare, organizăm „Festivalul Cartofului” la Palatul Brukenthal Avrig.
Agenda gândită pentru „Festivalul Cartofului” este destul de complexă, iar pentru realizarea evenimentelor am început demersurile de colaborare cu diverși potențiali parteneri, cel mai important dintre aceștia fiind Muzeul Brukenthal din Sibiu. Până în luna octombrie, în zilele de sâmbătă și duminică, cei ce vor ajunge la noi vor avea la dispoziție un bufet cu preparate din cartofi adunate din întreaga lume, grătare și plite încinse, astfel că pot avea parte de o experiență culinară complexă. Astfel, „Festivalul Cartofului” capătă o dimensiune internațională, europeană, organizatorii onorând prin acesta titulatura de membru în Historic Cafes Route, proiect cultural oficial al Consiliului Europei” a declarat sâmbătă Arnold Klingeis, administratorul Palatului Brukenthal.
Foto: Mesagerul de Sibiu
Viceprimarul orașului Avrig, Ciprian Stoișor spune că acest Festtival al Cartofului este foarte important pentru oraș prin creșterea vizibilității Avrigului în România și în străinătate, dar și un ajutor imens pentru turismul din zonă.
„Acest festival este binevenit în primul rând din punct de vedere al turismului. Aduce în comunitate și în orașul nostru foarte mulți turiști din toate zonele țării. Festivalul ne promovează pe noi ca și oraș la nivel național și este normal să se țină aici acest festival pentru că aici este primul loc din Transilvania, această grădină a Baronului Samuel von Brukenthal unde s-au plantat și cultivat cartofi” a spus Ciprian Stoișor.