Principele Nicolae, care va participa la turul ciclist „Cărțile copilăriei pe bicicletă“, inițiat de Asociația Curtea Veche, afirmă că prin această inițiativă dorește să atragă atenția cu privire la o problemă gravă care există în România: lipsa educației și analfabetismul.
Acesta mărturisește că citește în limba română și cu voce tare pentru a exersa fluența limbii. Principele Nicolae vorbește, în interviu acordat AGERPRES, despre pasiunea pentru cărțile de aventuri și călătorii, despre preferința pentru cartea tipărită, dar și despre necesitatea lecturii permanente și despre inițierea unor proiecte care să aibă ca scop educarea copiilor cu privire la importanța sportului.
Principele Nicolae va pedala peste o mie de kilometri alături de campionul național la ciclism, Alex Ciocan, în cadrul turului ciclist caritabil „Cărțile copilăriei pe bicicletă“, dedicat promovării lecturii la nivel național. Turul se va desfășura în perioada 23 aprilie – 3 mai și va traversa 13 județe, din Sighetu Marmației până în Constanța.
Toți cei care doresc să pedaleze alături de principe sunt invitați să liciteze pentru locurile disponibile în pluton sau să se alăture gratuit la evenimentele de întâmpinare care vor avea loc în orașele: Sighetu Marmației, Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași, Constanța.
AGERPRES: Ce v-a determinat să vă alăturați proiectului „Cărțile copilăriei pe bicicletă“, inițiat de Asociația Curtea Veche?
Principele Nicolae: Am ales să mă implic în acest tur ciclist pe care îl parcurgem din Sighetu Marmației până în Constanța, alături de Asociația Curtea Veche, pentru a strânge fonduri necesare proiectelor caritabile desfășurate de Asociație și pentru a răspândi bogăția cunoașterii prin poveștile cărților.
În al doilea rând, ne-am dorit să sporim conștientizarea publicului cu privire la o problemă gravă pe care o avem în România, la nivelul întregii țări: lipsa educației și analfabetismul. În al treilea rând, întrucât obezitatea este o altă problemă gravă cu care se confruntă România, vrem să promovăm un stil de viață mai sănătos pentru copii, adresându-ne părinților și profesorilor lor. Îmi doresc ca în viitor să continuăm această inițiativă cu noi proiecte care să aibă ca scop educarea copiilor cu privire la importanța sportului.
În calitatea mea de coordonator al Asociației, mi-am propus o acțiune de strângere de fonduri mai practică și inedită, diferită față de festivitățile și concertele cu care ne-am obișnuit în domeniu, și totodată care să se adreseze tuturor, indiferent de vârsta de participare.
AGERPRES: Vă pasionează și ciclismul? De când?
Principele Nicolae: Înainte de a avea mașină, principalul meu mijloc de transport a fost bicicleta; și a continuat să fie până în luna iunie a anului 2014, când am primit, în urma unei sponsorizări, o bicicletă Giant, destinată antrenării mele pentru turul ciclist „Cărțile copilăriei pe bicicletă“. Aceasta a fost prima dată, în ultimii opt ani, când am mers pe bicicletă și prima dată pe o bicicletă pentru profesioniști.
AGERPRES: Ce înseamnă cartea, lectura pentru Alteța Voastră Regală?
Principele Nicolae: Cărțile sunt o formă de educare și de lărgire a orizontului de cunoaștere, sunt o poartă către o altă lume la care avem acces prin cuvinte și imaginație. Cărțile ne permit să ajungem la zone ale imaginației noastre care ne sunt interzise în lumea reală.
Pentru o dezvoltare a creierului de la vârste fragede, este important să citim, pentru că lectura ne permite să analizăm și să procesăm informația, chiar dacă acest lucru se întâmplă în mod diferit pentru fiecare dintre noi.
AGERPRES: Vă mai amintiți care a fost prima carte care v-a fost dăruită și de către cine? Dar prima carte pe care ați cumpărat-o?
Principele Nicolae: Nu îmi mai aduc aminte exact care au fost primele cărți primite, dar îmi amintesc că cele mai multe dintre acestea conțineau aventuri, călătorii și, desigur, mașini.
AGERPRES: Ce gen preferați – cartea de știință, beletristica?
Principele Nicolae: Prefer cărțile de aventură și călătorie. Am citit multe cărți scrise de Chris Bonington, care a escaladat Muntele Everest de mai multe ori.
AGERPRES: Citiți și în limba română?
Principele Nicolae: Citesc în limba română și cu voce tare pentru a exersa fluența limbii vorbite și pronunția.
AGERPRES: Revenind la ciclism, cunoașteți traseul? Sunteți pregătit pentru o astfel de provocare?
Principele Nicolae: Cunosc câteva părți din traseu și pot să vă spun că o să fie dificil, dar și frumos. Cred că este greu să fii complet pregătit pentru o asemenea provocare, dar cu încurajarea prietenilor mei din Olanda și din Marea Britanie, la care se alătură cea a lui Alex Ciocan și a participanților, cred că ne vom descurca.
AGERPRES: Credeți că și alți români vi se vor alătura în demersul Alteței Voastre Regale? Cât de important considerați că este acest fapt?
Principele Nicolae: Ni se vor alătura și alți români, o să avem 6-7 participanți pentru fiecare etapă și sper să ne însoțească 20-30 kilometri înainte de sosirea și plecarea noastră din fiecare oraș. Cred că ar fi minunat să se implice comunități întregi și să pedaleze alături de noi, inclusiv autoritățile locale și familiile. Cred că este important ca toate comunitățile să se apropie și să se sprijine reciproc.
AGERPRES: Ce șansă mai are lectura, într-o lume acaparată de Internet?
Principele Nicolae: Cu siguranță, aceasta este o bătălie continuă în ziua de azi, care are un impact uriaș asupra lecturii și a tipăririi, de la cărți până la ziare. Cititul va avea întotdeauna un loc, deși cărțile au de suferit. Eu, unul, prefer să citesc o carte tipărită, deoarece îmi transmite un sentiment diferit și o interacțiune specială cu povestea.
Personalitate complexă
Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, fiind fiul principesei Elena și al lui Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizației Națiunilor Unite. Alteța Sa Regală a încheiat ciclul primar și gimnazial la școala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999. Din 1999, a urmat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, Marea Britanie. Pe parcursul liceului, principele Nicolae a dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură și limba engleză, tehnologia informației, geografie și științe (chimie, biologie, fizică), iar apoi a absolvit și nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, știința afacerilor și educație fizică. În anul 2004, principele Nicolae a fost lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe. În 2005, a locuit pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, principele a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting. Între 2009 și 2012, principele Nicolae a urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în management.
Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak, canoe și, ocazional, tenis.
În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, regele Mihai i-a conferit titlul de principe al României și calificativul de Alteță Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta. Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale, principele Nicolae este al treilea în linia de succesiune la Coroana României. Principele Nicolae a fost decorat de regele Mihai cu Decorația regală Nihil Sine Deo (2010) și cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2013).
Activitatea caritabilă a principelui Nicolae cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu „Mai Mult Verde“ și „Tășuleasa Social“.
Principele Nicolae a acordat Înaltul Patronaj proiectului „Planet BSB“ derulat de British School of Bucharest. De asemenea, a acordat Înaltul Patronaj și coordonează Asociația Curtea Veche, dedicată promovării cititului în rândul copiilor. Este ambasador al Organizației internaționale Duke of Edinburgh’s Award. În prezent, colaborează cu Editura Curtea Veche.