Cărțile ASTRA. Lansarea volumului „Silviu Țeposu, un senior al ASTREI”, de Irina Racovițan

Lansarea volumului „Silviu Țeposu, un senior al ASTREI”, de Irina Racovițan, a strâns ieri seară la Biblioteca ASTRA un public numeros, interesat de activitatea și personalitatea marelui artist. În deschiderea evenimentului, Răzvan Pop, managerul bibliotecii publice sibiene, a subliniat contribuția celor care au susținut activitățile culturale ale Asociațiunii ASTRA, menționând totodată demersurile de cercetare ale echipei actuale de bibliotecari, activități prin care aceștia valorifică patrimoniul cultural inestimabil al instituției.

Irina Racovițan, autoarea volumului monografic, a prezentat detaliat aspecte biografice din viața lui Silviu Țeposu (1892-1979), profesor de istorie și filologie, inspector școlar, publicist, remarcabil conferențiar și vicepreședinte al Astrei. În egală măsură, a expus amănunte referitoare la munca de cercetare pe care a întreprins-o la Arhivele Statului din Sibiu, pe parcursul câtorva ani de documentare. Ideea care a stat la baza elaborării acestei lucrări s-a ivit în urmă cu zece ani, atunci când  avut ocazia de a lua un interviu distinsei doamne Lucia Ana Marinescu-Țeposu, unica fiică a lui Silviu Țeposu. Aceasta i-a pus la dispoziție documente valoroase din arhiva familiei, oferind astfel celor interesați posibilitatea de a descoperi personalitatea mai puțin cunoscută a celui care a fost Silviu Țeposu, a fratelui acestuia, medicul chirurg Emil Țeposu și a întregii familii din care proveneau, familie care a contribuit la păstrarea memoriei culturale locale și naționale.

Cu prilejul prezentării volumului amintit, alături de autoare, s-a aflat doamna profesoară Ana Grama, personalitate cu afinități umaniste a vieții culturale sibiene. Aceasta a prezentat detaliat date biografice despre părinții lui Silviu Țeposu și implicit despre posibilitățile de afirmare prin educație a tinerilor români contemporani lui.

Evenimentul de lansare a volumului „Silviu Țeposu, un senior al ASTREI”, a fost completat prin expunerile oferite de dl. Alexiu Tatu, director al Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale și prof. dr. Zeno Pinter, cercetător științific în cadrul ULBS. Domnul Alexiu Tatu a onorat inițiativa autoarei de a aduce la lumină, cu ajutorul documentelor de arhivă, personalitatea lui Silviu Țeposu, subliniind totodată efortul și sacrificiile pe care un cercetător le face uneori în detrimentul altor priorități ale vieții. Domnul Zeno Pinter a evocat personalitatea celei care a fost prof. univ. dr. Lucia Ana Marinescu-Țeposu, remarcabil istoric și arheolog român de talie internațională, pe care a avut prilejul să o cunoască personal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*