Carte despre ororile comunismului, apărută la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului

La Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut, în seria Theologia Doctoralia a Editurii, volumul „Martiri și mărturie creștină în temnițele comuniste din România” semnată de părintele Dumitru-Bogdan Bădiță.

Potrivit site-ului mitropolia-ardealului.ro, lucrarea, redactată sub atenta îndrumare a Pr. Prof. Univ. Dr. Habil. Ioan Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, reprezintă rodul cercetării doctorale de patru ani a preotului Dumitru-Bogdan Bădiță.

Experiența jurnalistică a autorului realizată în cadrul Televiziunii Trinitas a Patriarhiei Române este dovedită prin epuizarea surselor editate referitoare la subiectul ales. Totuși, abundența literaturii și a surselor referitoare la anii de martiriu din temnițele comuniste a făcut ca cercetarea să se concentreze mai cu seamă asupra unor personalități remarcabile: preotul Ioan Lupaș, Nicolae Tomaziu și Aspazia Oțel Petrescu.

Complexă prin însăși întinderea ei pe aproximativ 550 de pagini, lucrarea pe care Editura Andreiana a o oferă publicului cititor cuprinde, după partea introductivă, cinci părți principale, care tratează pe rând: comunismul în România, locurile de detenție din această perioadă, problematica exterminării făuritorilor Marii Uniri, evidențierea celor trei personalități alese în lumina dosarelor C.N.S.A.S., iar în ultima parte, ca o încununare, înțelegerea transformării interioare a deținuților, care s-a petrecut în perioada comunismului, deci modul în care creștinismul a răspuns persecuției acestui regim totalitar.

Concluziile lucrării reliefează nu numai principalele aspecte abordate pe parcursul ei, ci încearcă să ofere noi perspective în cunoașterea acestei perioade sumbre din istoria României, dar o perioadă din care au răsărit veritabile icoane întrupate, care au plătit cu libertatea și chiar viața pentru credință și dragostea de neam. Bogata bibliografie din finalul lucrării vine în sprijinul cititorului care este dornic de a aprofunda subiectul de față.

Cititorul are înainte o cercetare dublată de mărturiile vii, „rezultate din discuțiile private pe care le-a purtat cu oameni care au cunoscut regimul concentraționar pe propria piele” (p. 13), iar acest lucru dă un suflu mereu viu cercetării adesea anevoioase realizată printre documente. Întâlnirea cititorului – prin această lucrare – nu este numai cu istoria unei perioade de grele încercări, ci un dialog purtat – prin însuși autorul ei – cu fiecare dintre noii martiri ai neamului.

Astfel, lucrarea de față, „Martiri și mărturie creștină în temnițele comuniste din România”, reprezintă actualizarea momentelor de cumpănă din istoria României, care au contribuit decisiv nu numai la libertatea pe care o gustăm astăzi cu toții, ci și la învierea spirituală a neamului. Ea reprezintă rezultatul întâlnirii dintre rigoarea academică, veridicitatea istorică și descoperirea Evangheliei întrupate în viața de suferință a martirilor români.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura