Sibienii optează anul acest pentru un miel pe bucăţi, în condiţiile în care în pieţe kilogramul de carne de miel trece de 25 de lei. Aproximativ 70.000 de miei sunt sacrificaţi anul acesta în judeţul Sibiu.
Preţul unui kilogram de carne de miel la tarabele din pieţele sibiene se situează între 25 şi 30 de lei. În timp ce mulţi au ales să cumpere doar câteva kilograme de carne şi nu un miel întreg, alţii tot mai speră că producătorii vor mai lăsa la preţ pe ultima sută de metri. „Mă bazez pe faptul că acum pe sfârşitul săptămânii va mai lasă la preţ dacă vrea să-şi vândă marfa. Oricum iau cu kilogramul, nu iau întreg“, afirmă unul dintre pensionarii aflaţi la cumpărături în piaţa Cibin. De cealaltă parte, producătorii spun că preţul este acceptabil, însă tot nu le permite să îşi acopere cheltuielile, în condiţiile în care iarna a fost lungă iar preţul la porumb şi lucernă a crescut. „Am avut cheltuieli mari. O jumătate de an numai am cheltuit cu ele cu porumb, cu nutreţ, cu ciobani. Acum pentru cine cumpără zice că e scump, pentru cine vinde nu ştiu dacă ne amortizăm cheltuielile din timpul iernii“, explică Ioan Bogdan, un crescător de oi din comuna Răşinari.
Şapte abatoare pentru sacrificat miei
În judeţul Sibiu figurează trei abatoare cu activitate permanentă înregistrate la Mediaş, Bungard şi Sibiu. De asemenea, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (DSVSA) Sibiu au mai eliberat autorizaţii de funcţionare pentru alte patru abatoare cu activitate temporară. „Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a intervenit printr-o notă de serviciu care dă dezlegare înregistrării unor centre de tăiere cu activitate limitată, respectiv între 1 şi 13 aprilie. În acest context direcţia a transmis către consiliile locale, către Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi către pieţele din judeţul Sibiu posibilitatea de a crea centre de tăiere în care să se desfăşoare această activitate. Răspunsul însă nu a fost aşa de vast, s-au adresat doar 4 agenţi fiind vorba despre un punct autorizat în cadrul pieţei Mediaş, un punct pe raza comunei Slimnic,unul pe raza comunei Răşinari şi un punct pe raza oraşului Ocna“, precizează Şerban Ţichindelean, directorul DSVSA Sibiu. Potrivit reprezentanţilor instituţiei sibiene în cele şapte abatoare vor fi sacrificaţi în această perioadă 10.000 de miei, iar în gospodăriile sibiene numărul animalelor sacrificate ajunge la 60.000.
Amenzi înainte de Paşti
Mai mulţi comercianţi şi producători de carne de miel, brânză, lapte şi oău au fost controlaţi în urmă cu o zi de către inspectorii sanitar-veterinari. Acţiunea s-a dovedit a fi una benefică atât pentru producători cât şi pentru cumpărători, deoarece produsele oferite sper vânzare îndeplineau condiţiile de calitate şi de comercializare. Doar doi producători au fost avertizaţi verbal, unul pentru că avea prea multă marfă expusă pe tejghea şi un altul pentru că boxa în care comercializa carnea de miel nu era tocmai igienă. De la începutul lunii aprilie şi până în prezent reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu au desfăşurat mai multe controale privind normele sanitar veterinare la unităţile de tăiere de miei, în târgurile de animale, în depozite sau în pieţele agroalimentare. În urma acţiunilor, au fost aplicate 12 amenzi în valoare de 14.000 de lei la 6 proprietari de animale, 3 producători individuali, un hypermarket şi două laboratoare de patiserie. De asemenea, au fost confiscate peste 100 de kilograme de brânzeturi şi 101 kilograme de carne în valoare de 4.150 de lei, produse ce erau comercializate în locuri neautorizate.