Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, a mers la un spectacol de teatru cu elevii ei din clasa a IX-de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, unde este dirigintă, după care a postat un mesaj pe pagina ei de socializare, în care ne îndeamnă „să ne apreciem cultura”.
„Prima ieşire la teatru cu clasa a IX-a. Să ne apreciem cultura, ea este identitatea noastră în universalitate”, a scris, pe Facebook, prima doamnă.
Carmen Iohannis a mai mers la teatru şi în excursii cu elevii din clasa unde este dirigintă.
De data aceasta, ea a fost cu elevii, sâmbătă seara, la spectacolul „Încoace şi încolo”, al Secţiei Germane a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Carmen Iohannis a postat o fotografie în care apare alături de elevi, dar şi de ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, şi de directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, actorul Constantin Chiriac.
„‘Hin und Her’/’Încoace şi încolo’ satirizează cu un ascuţit simţ critic o temă de actualitate în spaţiul european, aceea a graniţelor şi a situaţiilor birocratice absurde în care este plasat omul de rând, de această dată, nu emigrantul ajuns în spaţiul european, ci însuşi cetăţeanul european. Acţiunea spectacolului se petrece pe un pod mic, ridicat peste un râu la fel de mic şi care, într-un fel sau altul, leagă două state mici. Spaţiul acesta al nimănui, dintre cele două graniţe plasate la un capăt şi la celălalt al podului, este spaţiul în care este prins captiv personajul principal, Havlicek. Expulzat din ţara în care a trăit toată viaţa şi fără drept de a intra în ţara unde s-a născut (şi într-o situaţie, şi în cealaltă din motive pur birocratice), Havlicek are în faţă perspectiva de a-şi petrece întreaga viaţă pe pod, pendulând între cele două puncte de trecere a frontierei. Societatea imaginată de Horváth pare dominată numeric de funcţionari, oameni politici şi infractori. Mai e loc în tot acest peisaj animat de oameni mici, de iubirea interzisă dintre fiica vameşului de pe malul drept şi vameşul de pe celălalt mal? Sau poate doar pentru asta mai e loc? Sau poate doar pentru asta mai e timp?”, se arată în prezentarea spectacolului făcută de cei de la teatrul din Sibiu.
Spectacolul a avut premiera la Sibiu în septembrie 2018, fiind realizat cu sprijinul Institutului Goethe din Sibiu.