Capitala vinului din Transilvania își revendică numele!

Țara e plină de festivaluri ale berii, dar vinul are propriul său festival la Mediaș!

Astfel, din 21 și până în 23 septembrie, în „vechea metropolă de vin” Mediaș, Piața Regele Ferdinand I se transformă într-o locație de degustare a vinurilor și preparatelor culinare specifice însoțite de concerte de muzică live de mai multe genuri, sub genericul Weinfest, organizat de Asociația Pusteblume Mediaș, Asociația Ardealul Mediaș și Asociația Locului Natal. „Pe perioadă a celor trei zile, vom avea muzică din categorii foarte diferite. Avem trupe independente din toată țara, cu stiluri cât mai variate, de la hip-hop la dream pop-experimental, jazz, ska-reggae și alternative pop, un proiect de jazz fermecător care cântă Rough Romanian Soul, urmat de o trupă mult îndrăgită, care cântă «Country-Rock made in Transylvania» și încheiem seara cu Taxi, cea mai sinceră și nonconformistă trupă pop-rock din România. Încheiem festivalul cu muzică folk și pop-rock reprezentată de artiștii locali. Vor fi prezente 16 crame din țară în 12 standuri și bineînțeles că vor fi prezente și vinuri din Republica Moldova de la mai multe crame. Degustările vor fi organizate prin achiziția unor taloane de degustare valorice cu pahar prin care participanții vor putea face câte o degustare de 15 ml la fiecare din cele 12 căsuțe prezente. Dorințele de a sorbi un pahar de vin sau de a achiziționa o sticlă din vinul cel mai plăcut vor fi și ele satisfăcute direct de la căsuțe, în limita stocului disponibil”, anunță organizatorii, într-un comunicat de presă.

Chefi de renume în avanpremiera Regiunii Gastronomice Europene 2019 din Sibiu vor găti live feluri deosebite de mâncare, așa cum stă bine lângă un pahar de vin. Chef Marius Rafa și chef Radu Zărnescu, împreună cu echipa Masters of Flames, vor pregăti ceafă de taur, coaste de porc, păstrăv, sturion, gulaș de viță, steak de mangalița, cârnați, cartofi și legume.

Programul festivalului va fi disponibil la standurile de achiziție a taloanelor, iar surprizele pregătite îi vor încânta pe vizitatori. „O expoziție de istorie a vinului din zonă, lansarea mărcii Ambrosi având invitați speciali, tombolă, must pentru toate vârstele, coctailuri și multe altele vă așteaptă la acest festival”, au mai precizat organizatorii.

Ținând cont de faptul că există în zonă o bogată istorie viticolă, atestată de acum peste 800 de ani, de faptul că emblema orașului are în componența graficii trei struguri, că de-a lungul timpului au fost persoane preocupate care au strâns diverse informații și materiale, dovezi istorice ale activităților din diverse perioade, la Mediaș, trei asociații neguvernamentale, împreună cu autoritățile locale și regionale pun umărul la readucerea în atenție a vechii „metropole de vin a Transilvaniei”, așa cum era numit Mediașul cu secole în urmă.

Vechiul centrul logistic, aflat în mijlocul podgoriilor de pe Valea Târnavei Mari, care avea în 78 de localități peste 6.700 de hectare de plantații de viță de vie din totalul de 10.600 hectare din Transilvania, este locația care în anul 1876 devenea sediul primei Școli de vin și pomicultură din zonă.

Începând cu anul 1863, Phyloxera, adusă din Statele Unite în Franța, a început să decimeze viile și să pustiască podgoriile din Europa. În anul 1889, această plagă a ajuns și în zona Târnava Mică. Soluția apărută de altoire a vitelor hibride americane a fost preluată în 1902 de specialiștii din zona Mediaș și dezvoltată la nivel de industrie, cu vagoane care plecau din Mediaș pe calea ferată dată în folosință în 1872. Cu ajutorul oamenilor ca Friedrich Caspari, Michael Ambrosi senior, Michael Ambrosi și, mai târziu, Alfred Ambrosi, care au pus umărul la dezvoltarea domeniului, s-a reușit înființarea de culturi vaste de vite de vie altoite.

Pentru a ne da seama de anvergura dezvoltării zonale, este suficient să amintim faptul că Friedrich Caspari deținea aproximativ 450 de hectare de viță de vie și butași de via de vie la începutul secolului XX și peste 1.000 de angajați în Mediaș și patru localități învecinate. Caspari a avut în portofoliu clienți precum Principele de Lichtenstein, baronul Szapari, contele Mikes sau contele Inczedy, a fost director tehnic la Pepinierele Știrbey din Buftea, după ce în prealabil a activat timp de zece ani în calitate de comisar pentru replantarea viilor din Transilvania (1892-1902). A avut un aport decisiv la replantarea Țării Românești, Transilvaniei, Ungariei, Austriei, Germaniei, Lichtensteinului și Rusiei.

Ambrosi a fost președintele Asociațiunii Săsești de Viticultură din Transilvania, a deținut ăepinierele de la Aiud, actuala stațiune de cercetare pentru vinificație de la Blaj, depozitele de vin de la Mediaș și a fost asociat al Principelui Știrbey la pepinierele de la Buftea. Astfel, el a contribuit la replantarea Transilvaniei, și – împreună cu Principele Știrbey – a Țării Românești și a țărilor baltice. De asemenea, el este cel care în 1928 a dat numele actual soiului de struguri Fetească Regală, apărut la Daneș sub numele de Dănășana.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Primăria municipiului Mediaș, prin Direcția de Cultură, Sport, Turism și Tineret, Consorțiul Regiunii Gastronomice Europene, Forumul Democrat German. Sponsor principal: Romgaz Mediaș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura