Când visul bate realitatea! Afacere locală de succes / Povestea inspectorului care a dat ANAF-ul pe grădinărit

Lucian Mihalache de la Grădina Verde Sibiu e tânărul care a înțeles că visele se pot transforma oricând în realitate.

După mii de ore de muncă realizate, sute de ore de studiu în fața calculatorului și alte câteva mii de euro pierdere în primii trei ani de activitate, Lucian poate spune, cu zâmbetul pe buze, că merită oricând să lupți pentru visul tău, oricare ar fi el.

Început modest

Terminase facultatea de finanțe-bănci și avea câțiva ani de muncă buni ca inspector ANAF când a realizat că se simte mai bine în natură decât în birou, iar agricultura poate fi o carte câștigătoare. Mai căuta și hrană sănătoasă pentru cei doi copii mici de acasă. Nu a stat mult pe gânduri și și-a cumpărat 1.000 mp de solarii la Șelimbăr, în apropierea Sibiului. Și-a pus șorțul, iar prima recoltă de salată, ridichi, spanac și ceapă a vândut-o în piața volantă de la Sala Transilvania. Mirajul vânzărilor bune de după prima recoltă l-a determinat să-și dubleze în următorul sezon suprafața agricolă și să producă mai mult.

A dat de greu

Norocul începătorului i-a fost distrus în următorii trei ani de problemele de pe piața forței de muncă, tot felul de dăunători ascunși, începând cu musculița albă de seră și terminând cu tuta absoluta. Și-a dat seama că sunt problema serioase și cu gradul de ocupare pe suprafață, rotația culturilor, dar și piața de desfacere. A fost momentul în care a înțeles că lucurile nu mai pot continua așa și trebuie să schimbe ceva. A simțit că doar studiul, informația și sfaturile specialiștilor îi pot salva business-ul și culturile.

Experimente norocoase

Curajos, Lucian a cumpărat soiuri de plante din toate colțurile lumii și a îndrăznit să experimenteze. Astăzi, produce și vinde cu succes peste o sută de soiuri de varză kale, microplante, iarbă de grâu, panseluțe și trandafiri comestibili, castraveți exotici, precum castravetele măr sau castravetele cu țepi, anghinare, peste 50 de soiuri de roșii cherry și multe verdețuri de origine asiatică. E principalul furnizor de verdețuri pentru hotelurile cu ștaif din Sibiu, restaurantele premiate și cei mai buni chefi din zonă. „Găsisem pe internet plante al căror nume nici nu știam cum să-l pronunț. Tot de acolo am comandat semințele și așa a început aventura. De cel mai mare ajutor mi-au fost bucătarii chefi din Sibiu care mi-au cumpărat integral producțiile și care mi-au dat și cele mai bune sfaturi de creștere a lor, deși erau plante aduse din Asia sau America“, ne povestește, zâmbind, Lucian.

Ce urmează?

Acum, Lucian Mihalache este specialistul local în agricultură ecologică. Poate oricând să îți dea sfaturi despre etapele de lucru dintr-o grădină de lugume bio, de la procurea semințelor și pământului, la îngrășământul necesar, rotirea culturilor și asocierea lor, sfaturi pentru obținerea de răsaduri viguroase și recolte bogate. Cunoaște soluții de combatere a dăunătorilor în mod natural și îngrijirea grădinii pe timp de secetă.

Însă visul lui nu se oprește aici. Își dorește ca într-o bună zi să aibă o întreagă bază de agrement care să ofere și servicii de cazare, iar vizitatorii să se poată bucura de natură pe deplin.

Grădina asiatică de la SibiuÎn momentul de față, grădina lui Lucian de la Sibiu arată precum una dintr-un documentar de televiziune. Găsești sute de soiuri de legume, de la morcovi negri până la castraveți măr sau cu țepi, multe flori comestibile, o întreagă colecție de varză ornamentală, varietăți de muștar, mizuna, tatsoi, ierburi asiatice, anghinare, dovleci ornamentali, fasole neagră, sfeclă roșie sau cicoare comestibilă. Produsul-vedetă rămâne cultura de plante asiatice. Lucian e mândru să spună că produce o recoltă bogată și sănătoasă de plante asiatice gustoase. Acestea se folosesc cu precădere la salate, au un gust fantastic, o textură sănătoasă, sunt resistente în timp, iar aspectul e unul de invidiat.

 

Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*