Când va avea loc și pe unde va trece Turul Sibiului 2023

Ediția cu numărul 13 a Turului Ciclist al Sibiului, care se va desfășura anul viitor între 6 și 9 iulie, propune, ca la edițiile precedente, un mix între etape dedicate sprinterilor și cățărătorilor, dar mută contratimpul individual din centrul orașului, cu care debuta în mod tradițional competiția, în ultima zi a Turului.

O altă noutate față de ediția precedentă este că Piața Mare a orașului redevine cartierul general al Turului, după ce anul acesta majoritatea evenimentelor legate de competiție s-au desfășurat la Muzeul Astra și pe Calea Dumbrăvii.

După seara de miercuri, 5 iulie, când va avea loc, în Piața Mare, evenimentul de prezentare a echipelor, a doua zi, 6 iulie, rutierii vor avea în meniu o etapă de 200 de km care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale Podișului Transilvaniei, pe traseul Sibiu – Agnita – Sighișoara – Biertan – Nocrich – Sibiu, cu sosire în Piața Mare a Sibiului.

Vineri, 7 iulie, plutonul va străbate cea mai scurtă etapă din ultimii ani cu destinația Bâlea Lac, prin Cisnădie -Tălmaciu – Avrig și Cârța, cu mai puțin de 150 de km în total.

În schimb, sâmbătă, 8 iulie, rutierii vor avea de înfruntat cea mai grea etapă a Turului de până acum: Brezoi – Voineasa – Obârșia Lotrului – Jina – Săliște – Gura Râului -Păltiniș. Vor fi aproape 200 de km de rulat, la finalul cărora vom avea o imagine destul de clară a favoritului la victoria finală, înainte de semi-etapele de duminică.

În dimineața zilei de 9 iulie, rutierii vor străbate peste 100 de km pe un traseu vălurit, favorabil celor ce țintesc o victorie din evadare, sosirea fiind în Piața Mare dinspre Teatrul Gong, pe un traseu deja bine-cunoscut de rutieri : Sibiu – Orlat – Poiana Sibiului – Miercurea Sibiului – Ocna Sibiului – Sibiu.

Semi-etapa ce va închide ediția a 13-a a Turului va consta intr-un contratimp individual în Centrul Istoric al Sibiului, cu start și sosire în Piața Mare a Sibiului. Nu vor lipsi de pe traseu Bulevardul Bălcescu, strada Cetății, Bulevardul Coposu, strada Gheorghe Lazăr, Piața Mică, strada Centumvirilor și strada Mitropoliei, cu peste 3 km de parcurs pe un traseu foarte tehnic, ce va aduce spectacol garantat pentru public.

Etapele Turului Ciclist al Sibiului 2023:

6 iulie : Etapa 1 (201 km)

Sibiu-Agnita-Sighișoara-Biertan-Nocrich-Sibiu ( Piața Mare)

7 iulie: Etapa 2 (138 km)

Sibiu-Cisnădie-Avrig-Cârța –Bâlea Lac

8 iulie: Etapa 3 (194 km)

Brezoi-Voineasa-Obârșia Lotrului-Jina-Săliște-Gura Râului-Păltiniș

9 iulie: Semi-etapa 4A (114 km)

Sibiu-Poplaca-Săliște-Poiana Sibiului-Miercurea Sibiului-Ocna Sibiului-Sibiu (Piața Mare)

9 iulie: Semi-etapa 4B (3,5 km)

Contratimp Individual în Centrul Istoric al Sibului.

Ediția precedentă a Turului Ciclist al Sibiului (2-5 iulie 2022), a aliniat la start 28 de echipe, dintre care 6 de world tour și 3 pro-continentale. Au participat, de asemenea,  toate cele trei echipe continentale din România, plus Echipa Națională. BORA – hansgrohe, Israel – Premier Tech, Astana Qazaqstan Team, Jumbo – Visma, Lotto Soudal și Cofidis au dus la un nou nivel competiția. Pentru Astana, Jumbo, Lotto și Cofidis a fost prima vizită în România, în timp ce Israel Premier Tech a venit pentru a doua oară, iar BORA – hansgrohe a fost la a treia participare, fiind câștigătoarea clasamentului general la ultimele trei ediții.

Încă de la prima ediție, care a avut loc în 2011, Turul Ciclist al Sibiului s-a impus drept cea mai titrată competiție ciclistă organizată în România și una dintre cele mai importante din sud-estul Europei, găzduind echipe naționale, Continentale, Pro-Continentale și, în premieră pentru țara noastră, de World Tour. În cele 12 ediții organizate până acum, am avut ocazia să vedem la Sibiu cicliști care au făcut istorie, precum Egan Bernal – câștigător al Turului Franței în 2019 și al Turului Italiei în 2021, sau Primož Roglič – câștigător al Turului Spaniei pentru trei ani consecutiv: 2019, 2020 și 2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*