Prof. dr. Geza Molnar, medic epidemiolog și președinte de onoare al Societății Române de Epidemiologie, a declarat că starea de epidemie de COVID-19 ar putea dispărea după aproximativ cinci ani.
Dar dispariția nu ar fi de la sine, ci numai dacă va exista un vaccin specific împotriva COVID-19, iar jumătate din populația globului va fi vaccinată.
„Dacă întotdeauna sperăm la altceva decât ceea ce avem la îndemână, numai pe termen foarte lung putem să discutăm. De exemplu, imunitatea de turmă la care au sperat foarte mulți. Să realizezi la 7,5 miliarde de oameni o rată de acoperire vaccinală de 50-60% și nici în aceste condiții nu dispare virusul, ci dispare starea de epidemie. Asta ar însemna cinci ani”, a declarat prof. dr. Geza Molnar, potrivit Sanatatea TV.
Profesorul insistă în continuare că, deocamdată, principalele arme împotriva contractării virusului rămân măsurile de protecție: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, distanțarea și evitarea aglomerațiilor.
„Iar sub aspectul medicației, și după ultimele declarații ale Organizației Mondiale a Sănătății, în momentul de față nu avem o terapie țintită antivirală contra SARS-CoV-2. Așa că să sperăm în comportamentul conștient individual pentru a ne proteja atât la nivelul grupelor de risc, cât și la nivelul populației întregi”, a precizat epidemiologul.