Campionii nu se dau bătuți. Sfatul unui baschetbalist: oricine poate să alerge, însă puțini reușesc să alerge mental

Competițiile sportive au fost suspendate din cauza pandemiei COVID-19, dar sportivii de performanță trebuie să-și continue antrenamentele. Reporterul Mesagerului de Sibiu a aflat cum își petrec timpul sportivii și ce puteți învăța de la ei pentru a rămâne în formă!

Anastasia și David Olar – CSR-CSM Rugby Sibiu

Anastasia și David Olar sunt dovada clară că performanța începe din copilărie și că sportul formează oameni responsabili. Cei doi frați au fost campioni naționali în 2018 și campioni regionali în 2019 la rugby. Deși nu mai au posibilitatea de a merge pe teren, ei se antrenează zilnic pentru a-și păstra forma fizică.

„Facem zilnic exercițiile trimise de antrenor. Probleme sunt la tehnicile de rugby, nu le putem face din cauza lipsei de spațiu și de echipament”, spun copiii. David și Anastasia sunt bucuroși că se joacă zilnic online cu ceilalți colegi, însă sunt dezamăgiți că antrenamentele de acasă sunt mai plictisitoare. „Ne-am jucat chiar și mimă și a fost foarte amuzant”, povestește Anastasia, în vârstă de 8 ani.

La cei 9 anișori, David le transmite cititorilor noștri să nu uite să facă mișcare: „Câteva minute de sport pe zi ne ajută pe toți. Există exerciții care pot fi făcute chiar și la bloc: genuflexiuni, abdomene, flotări, urcatul scărilor. De ce să nu facă toată lumea sport? Este foarte amuzant și plăcut!”, a spus micul campion.

HORIA STOICA, antrenor rugby, spune: „Am pus la dispoziția copiilor șase programe scurte de antrenament (maxim 20 minute fiecare): două de izometrie, unul de tonus muscular, unul de forță explozivă, unul de aerobie și unul de tehnică individuală, cu cerința de a face minim două dintre ele în fiecare zi”.

Alexandra Pașca – Dinamo București – Judo

Judoka Alexandra Pașca a luptat pentru CSS Șoimii Sibiu, iar din acest an este legitimată la clubului Dinamo București. Sibianca a câștigat în fața coronavirusului prin ippon, așa cum s-a obișnuit pe tatami, și nu lasă virusul să-i distrugă forța obținută prin antrenamente  grele.

„Îmi fac singură antrenamentul de o oră, o oră și jumătate, depinde de intensitatea lui. Alerg pentru a-mi păstra condiția fizică. Exerciții de forță nu prea fac, deoarece nu am aparate corespunzătoare”, spune judoka. Nu ține un regim alimentar foarte strict în această perioadă, însă, atunci când vor începe competițiile, promite să fie mai atentă pentru a trece cu bine peste proba cântarului. Așteapă cu nerăbdare primul antrenament la club, deși este conștientă că adaptarea nu va fi ușoară: „primul antrenament va fi mai greu atât pentru mine, cât și pentru ceilalți sportivi de performanță. Acasă nu ne putem antrena cum o facem în locul de antrenament”.

Tudor Arsin – CSS Șoimii Sibiu – Atletism

Campion național la proba de 100 de metri, Tudor Arsin este conștient că antrenamentele sunt necesare și se străduiește din greu să-și păstreze calitățile sportive.

„Zi de zi alerg în jurul blocului și fac diferite exerciții care mă ajută. Până acum am mâncat de toate, iar de sărbători am exagerat puțin cu dulciurile. Începând de zilele următoare, o să mănânc mai sănătos și o să trag mai tare cu antrenamentele. Îmi e dor de antrenamentele cu colegii mei, probabil primul antrenament va fi la un nivel mediu. Dacă este foarte solicitant, e periculos, putem face întinderi sau să ne accidentăm. Trebuie să ne găsim nivelul și după să începem serios”, a explicat atletul sibian.

Andi Călin – BC CSU Sibiu

Andi Călin este fundaș-extremă la echipa de baschet a orașului, BC-CSU Sibiu. Deși echipa de baschet nu mai poate organiza antrenamentele cu echipa, jucătorii fac în continuare exerciții individuale.

„Am în curte panou de baschet și în fiecare zi mă antrenez cu sora mea care se pregătește pentru un triatlon. O să mă antrenez și cu ajutorul unei biciclete indoor. În fiecare zi îmi pregătesc un program pentru ziua următoare, așa știu mereu ce am de făcut. Anul acesta nu știu dacă o să mai apucăm să ne antrenăm în echipă”, mărturisește Andi. Baschetbalistul crede că sănătatea psihică este la fel de importantă. „De la psihic pleacă totul. Eu cred că este important să alergăm ascultând muzică. Alergarea epuizează psihic, deoarece avem timp să ne gândim la multe lucruri. Dacă ascultăm muzică, ne detașăm total de probleme. Oricine poate să alerge, însă puțini reușesc să alerge mental”, a conchis sportivul.

Raul Opruț – FC Hermannstadt

Nici fotbaliștii de la FC Hermannstadt nu stau pe tușă. Ei se antrenează din greu pe cont propriu. Fundașul Raul Opruț este unul dintre membrii de bază ai echipei.

„Fiind la București, mă antrenez mai mult prin casă cu exerciții specifice de la preparatorul atletic și alerg prin jurul blocului. Fac multe exerciții cu greutatea corpului”, ne-a dezvăluit Raul.

După o pauză atât de lungă, și el este convins că primul antrenament va fi dificil și solicitant, dar îl așteaptă cu nerăbdare și este optimist că viața lui va reveni la normal.

„Consider că o viață sănătoasă ajută persoanele să treacă peste această perioadă dificilă. Recomandarea mea pentru oameni este să facă activități fizice chiar și în casă și să mențină o dietă echilibrată și sănătoasă”, spune fotbalistul.

Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura