Campanie în școală -Inspectorii de muncă fac „casă“ bună cu viitoarea generație

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială nr. 18 Sibiu, au derulat un proiect educațional denumit „Învăț și mă protejez!“.

Prin aceasta s-a urmărit a se prezenta copiilor din clasele primare teme de securitate și sănătate, într-un mod educativ, dar distractiv și plin de imaginație, cu ajutorul unor activități creative și al filmulețelor care îl au ca protagonist pe îndrăgitul personaj Napo.

Proiect pentru copiii din clasele I-IV

Pentru fiecare grupă de vârstă s-a alcătuit câte un pachet de studiu, care prezintă mesajele principale și obiectivele didactice, sugerându-le învățătorilor idei detaliate de activități și punându-le la dispoziție toate resursele necesare, ce pot fi incluse într-o lecție obișnuită de 40 de minute. Totul a fost conceput pentru copiii cu vârste între 7 și 9 ani, respectiv 9 și 11 ani. Pentru testarea modului de asimilare de către copii, au fost selectate patru clase din intervalul 9 – 11 ani, respectiv clasa a I-a, clasa a II-a, clasa a III-a și clasa a IV-a din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 18, și au fost „calibrate“ acțiunile didactice specifice procesului de predare. În cadrul proiectului, au fost instruite patru cadre didactice de către inspectorii de muncă sibieni. Apoi s-a trecut la predarea lecțiilor, fiind organizat și un concurs al elevilor din cele patru clase care a avut în vedere realizarea unor desene inspirate din tematica acestor cursuri. Participanții la acest concurs au primit diplome din partea organizatorilor.

ITM Sibiu, deschizător de drumuri

scoala 18 fatadaProiectul s-a încheiat cu o conferință în cadrul căreia au fost prezentate obiectivele și mijloacele, rezultatele obținute și posibilitatea diseminării experienței dobândite, prin generalizarea proiectului educațional la nivelul județului Sibiu și apoi la nivel național. „Premisele unui astfel de demers sunt încurajatoare, având în vedere generalizarea la nivelul țării a unui alt proiect – «Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă» -, care a fost elaborat și aplicat în premieră națională în județul Sibiu, tot de ITM Sibiu. Pot spune că am rămas plăcut surprins de reacția copiilor și de modul în care au înțeles ceea ce le-au povestit cadrele didactice. Acest proiect trebuie continuat și sper să găsim resursele necesare“, a apreciat Francisc Szombatfalvi-Török, inspectorul-șef al ITM Sibiu. De altfel, integrarea securității și sănătății în învățământ constituie, la nivel european, o tendință evidentă în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor și o șansă în plus de a le oferi copiilor posibilitatea să învețe, să trăiască și să lucreze în siguranță.
Cornel ȚICHINDELEAN | director Școala Gimnazială nr. 18

„Acest proiect a fost binevenit și sper să aibă viitor. Reacția copiilor a fost o surpriză plăcută pentru inspectorii de muncă. Concursul de desene a arătat cât de receptivi sunt copiii la astfel de inițiative. Astfel de proiecte trebuie să devină prioritate pentru partenerii implicați.“

Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*