Campania „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” va face cea de-a opta oprire în stațiunea sibiană Păltiniș, pe 5 martie, între orele 11.00 și 16.00. După un turneu de accesibilizare a pârtiilor care a ajuns, deja, pe unele dintre cele mai apreciate pârtii din România (Vatra Dornei, Feleacu – Cluj, Icoana – Cavnic, Cheile Grădiștei, Predeal și Bușteni) voluntarii și monitorii de schi vor aluneca pe zăpada din Păltiniș alături de persoanele cu dizabilități folosind mai multe monoschiuri (dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora acestea se bucură de coborâri line pe pârtia de schi).
„În evenimentele de pe pârtie am găsit cele mai emoționante povești. Campania pornită de Ionuț e o șansă pentru oameni să se bucure de iarnă, să iasă din case și să li se întâmple lucruri. La Cheile Grădiștei am cunoscut un cuplu, el, paralizat în scaun rulant, ea, nevăzătoare. O poveste de iubire demnă de Hollywood. Își doresc o nuntă, dar nu-și permit asta. Mi-au intrat direct în suflet și le-am promis că vor avea această nuntă. Au plecat fericiți de toată experiența. Pe pârtie se nasc povesti și minuni. Mulțumesc, Caiac Smile, nu te opri”, a declarat Mirela Retegan ambasadorul campaniei „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, inițiată de Caiac SMile și susținută de CrisTim. De altfel, creatoarea fenomenului Gașca Zurli este și cea care a creat acum o mascota, pe SMile, și a compus imnul special pentru această ocazie, generând un hashtag extrem de popular, #haicapoti.
De la începutul campaniei, peste 300 de persoane, având diferite dizabilități au schiat alături de voluntari și monitori.
Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtia D din Arena Platoș Păltiniș. NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor!
”Este un proiect unic în lume”
Singurele persoane cu dizabilități locomotorii acreditate de Euroski – Centrul Național de Formare Monitori drept monitori de schi în România, vor fi și ele la Sibiu în acest sfârșit de săptămână. Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea vor ajuta alte persoane cu dizabilități să poată schia singure.
„Am început cu Ionuț să practicăm caiacul adaptat, noi suntem în scaun rulant toți trei, am început vara, apoi a venit sezonul de iarnă în care nu am mai putut practica. El a mers la schi și a zis de ce să nu ne dăm și noi cu schiurile. În prima fază a încercat Ionuț să adapteze un scaun rulant, la care i-a luat roțile și a pus niște schiuri, dar nu s-a putut schia, a fost ceva gen sanie. Eu lucrez la fundația Motivation, ei văzând ce facem noi, știind că în Austria se schiază cu un monoschi, m-au trimis pe mine și pe Ionuț, ne-au donat și primul monoschi, și am mers în Austria cu Ionuț. Acolo am stat o săptămână, după o săptămână am început să schiez singur”, spune Adrian Cherecheș, monitor de schi.
Printre cei care au alunecat pe zăpadă cu ajutorul monoschiurilor, pe cele șapte pârtii unde s-a desfășurat, până acum, acest program, au fost și rugbystul George Baltă, jucătorul de tenis și vicepreședinte al Comitetului Național Paralimpic Ciprian Anton, jucătorul de handbal și baschet Alvin Capon, Ionuț Filișan, antrenor de tenis la clubul Dinamo și Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat vârfurile Kilimanjaro, Mont Blanc și Elbrus.
„Scopul nostru este să accesibilizăm zece pârtii din România, cu scaune special adaptate, astfel ca persoanele cu dizabilități să poată schia. După ce reușim și dotăm cele zece pârtii, vom face tabere pentru ei, astfel încât să învețe să schieze singuri. De fapt, noi ne dorim să aducem normalitatea pe pârtie. Este un proiect unic în lume, zic eu, pentru că, în primul rând, administratorii de pârtii din România au fost de acord ca persoanele cu dizabilități să nu plătească urcarea. Ceea ce în Austria, de exemplu, nu se întâmplă. Iar, în al doilea rând, peste tot în lume, unde cei cu dizabilități pot schia, o pot face pentru că sunt dotate cluburile sportive cu echipamente speciale, nu pârtiile. Iar noi vrem să dotăm pârtiile, iar cei cu nevoi speciale să aibă acces la aceste scaune”, declară Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.
Scaune speciale pe minim 10 pârtii din România
Scopul campaniei este unul ambițios: cât mai multe monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, pe minim 10 pârtii din România.
Până în prezent, asociația Caiac SMile a reușit deja să achiziționeze 13 scaune, sponsorizate integral de companii și fundații generoase, după cum urmează:
- 10 scaune – compania Cris-Tim, prin intermediul campaniei „Ajut eu“ organizată de Fundația Mereu Aproape și Antena 1
- 1 scaun – Ana Hotels
- 1 scaun – Decathlon
- 1 scaun – Aqua Carpatica
Cum poți ajuta?
Cei care doresc să se implice în acțiunea de dotare a pârtiilor din România cu monoschiuri, pot dona fonduri astfel:
- DONEAZĂ prin PayPal: https://caiacsmile.ro/donatii/
- DONEAZĂ direct în contul Asociației, prin TRANSFER BANCAR, folosind datele de mai jos:
Beneficiar: Asociația Club Sportiv Caiac SMile
Cont LEI: RO77BTRLRONCRT0439025703
Cont EURO: RO81BTRLEURCRT0439025701
Banca Transilvania.
Detalii campanie: Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.
Despre Caiac SMile
Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.
Despre Ionuț Stancovici
Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat și dornic de-a atrage pe oameni în această direcție, iarna pe schiuri și snowboard, vara în caiac, adună în jurul său peste 2.000 de copii și adulți. Antrenează 20 de copii din club pentru performanță în concursuri internaționale, unde reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.
Este inițiator al mai multor proiecte, majoritatea de natură socială: “Kayaking with disabilities”, “Skiing with disabilities”, “Aventura în natură”, etc. Ionuț crede că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea, orientarea lui, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate.