În perioada 5 – 18 august 2024 curtea catedralei evanghelice devine locul de prezentare a diferitelor tehnici meşteşugăreşti tradiţionale şi moderne. Calfele călătoare venite din Germania, Elveţia, Franţa și Marea Britanie îi invită pe toți cei interesați să li se alăture în cadrul atelierelor de lucru, fie doar pentru a le pune întrebări, fie pentru a lucra alături de acestea și a-și însuși câteva din tainele meseriilor pe care le practică.
Deschiderea festivă a atelierelor va avea loc în data de 7 august 2024 la ora 19.00 în Piața Huet. Partea muzicală va fi preluata de trupa Șatra Regală a asociației Elijah, inițiativa Ruth Zenkert condusă de violonistul Țucă Parnică.
În cadrul acestui proiect Asociația „Casa Calfelor” a pregătit și o expoziție, pe care o puteți vizita în cadrul atelierelor de lucru. Aceasta prezintă în imagini toate meseriile prezente la Sibiu în cei 18 ani de activitate.
Vreme de șase zile în perioada 19 – 31 august 2024 „Casa Calfelor” dorește să ofere din nou copiilor din medii defavorizate și nu numai o serie de mini-ateliere meșteșugărești și artistice. Proiectul își propune să promoveze meșteșugurile prin micro-cursuri de fierărie, tâmplărie, olărit, gastronomie, prelucrare pâslă și vopsire a textilelor. Scopul principal al proiectului „Susținem identități, creăm comunități” este de a le deschide copiilor noi perspective și de a susține integrarea lor socială.
„Asociația Casa Calfelor susține încă din anul 2007 în mod activ transferul de cunoștințe în domeniul artei meșteșugărești prin organizarea a diverse proiecte în Sibiu, de la deja cunoscutele ateliere de lucru demonstrative la cursuri și perioade de practică în școli profesionale, cursuri de perfecționare pentru tineri precum și ateliere pentru copii.
Imaginea orașului Sibiului a fost influențată în mod puternic de dezvoltarea meșteșugurilor care au modelat, iar asociatia noastră încearcă să continue această tradiție prin intermediul lucrărilor realizate de calfele călătoare în fiecare vară”, a transmis Anda Ghazawi, coordonatorul proiectului.
Cele două proiecte sunt organizate de Asociaţia „Casa Calfelor” Sibiu, cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, al Primăriei Municipiului Sibiu și al Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin.