Sunt fierari, pietrari, tâmplari, dulgheri, tapițeri, bucătari sau bijutieri nemți, austrieci, elvețieni sau francezi și de mai bine de zece ani vin gratuit și din proprie inițiativă la Sibiu, pentru a pune umărul la restaurarea și reconstrucția orașului.
Cu un look sălbatic, uniforme bine stabilite și zâmbet larg pe față, calfele călătoare sunt mereu puse pe fapte mari: repară clădiri vechi, realizează sculpturi din lemn sau metal pe care apoi le dăruiesc comunității, își împărtășesc din propriile secrete, gătesc pentru localnici și le predau copiilor defavorizați arta lemnului, a pietrei sau a metalului.
Gătesc gratuit pentru localnici și turiști
Călătoriile de-a lungul și latul lumii i-au învățat că foamea trece prin stomac, dar poate fi potolită ușor cu puțină îndemânare, răbdare și câteva ingrediente alese înțelept. Acum sunt pregătiți să le împărtășească trecătorilor tot ceea ce știu în materie de artă culinară. Organizatorii evenimentului anunță că, în fiecare joi, calfele vor fi în fața Casei Calfelor din Piața Huet, unde o să gătească preparate și specialități din bucătăria românească, maghiară, rromă sau săsească. „Patru evenimente, din fiecare seară de joi, sunt dedicate specialităților culinare locale tipice comunității săsești, maghiare, românești și rrome. O alta va aduce în atenția sibienilor gustări tipice calfelor călătoare. La aceste evenimente culinare sunt așteptați toți sibienii și turiștii dornici să stea la masă și povești cu meșteșugarii călători în fața renumitei Case a Calfelor“, ne-a mărturisit Anda Ghazawi, reprezentanta Asociației Casa Calfelor Sibiu.
„Spiritul Sibiu“
În total, sunt 40 la număr și îi regăsești în peisajul autohton până la sfârșit de august. „Este a treia oară când vin la Sibiu și mă ocup atât de organizarea activităților, cât și a calfelor. O fac pentru spiritul și atmosfera de aici. E numit de noi «spiritul Sibiu». Oamenii ne primesc întotdeauna grozav, iar experiețele pe care le avem aici sunt fantastice. Distracția e întotdeauna pe cinste“, ne povestește Chalid, liderul meșteșugarilor călători la ediția de anul acesta.
Deși muncesc multe ore pe zi și dorm în podurile Casei Calfelor, nu se plâng niciodată. Din contră. Se concentrează doar pe ceea ce au de făcut și dau ce-i mai bun din ei. De câteva zile, și-au pregătit atelierele în curtea Bisericii Evanghelice, loc unde îți stau mereu la dispoziție pentru întrebări, sfaturi sau demonstrații artistice. Mai mult, tinerii și-au rezervat o zi din programul lor pentru întâlnirea cu arhitecții orașului și autoritățile locale. Vor să primească un feed-back legat de munca lor și, totodată, să înțeleagă unde e cea mai binevenită contribuția lor.
Viorica MAIER
Sunt germani din Germania …si NU nemti!
Un pic de respect si un pic de culturá generalá!